EKSKLUZIVNO: STRATEŠKI PARTNERI TRAŽE TRI PREDUVIJETA ZA KUPOVINU PETROKEMIJE!

Od izvora koji želi ostati anoniman uredništvo Kutinanews-a, doznaje tri osnovna razloga zbog kojih niti jedan od zainteresiranih strateških partnera za kupovinu Petrokemije nije dostavio obvezujuće ponude do produženog roka koji je istekao 12-tog ožujka. Zainteresirani strateški partner, ili više njih zatražili su navodno ispunjenje tri osnovna preduvijeta kako bi dostavili obvezujuću ponudu i kupili kompaniju.
Prvim preduvijetom kupovine traži se izdvajanje deponije fosfogipsa iz vlasništva Petrokemije, te prelazak deponije u vlasništvo države. Ovaj zahtjev kaže naš izvor vrlo je logičan, jer bi se eventualnim  promjenama europske, odnosno domaće zakonske regulative na polju zaštitite okoliša, od budućeg vlasnika tvornice moglo zahtjevati da obavi sanaciju te deponije, u čijem stvaranju kupac nije ni sudjelovao, a ovakav poduhvat koštao bi prema nekim analizama i procjenama, više od milijardu kuna. U hipotetički rečeno takvom scenariju, vlasniku bi biznis oko kupovine Petrokemije postao nerentabilan, odnosno moglo bi doći i do prestanka proizvodnje, odustajanja, stečaja, i sličnih crnih scenarija.
Drugi preduvijet koji je zatražen, jest da u prodaju ide 50% plus 1 dionica tvrtke, dakle većinski paket. Treći preduvijet koji strateški partner traži, jest da kupovinom Petrokemije, prestane važiti trenutni Ugovor vezan uz kupovinu, odnosno transport plina, koji Petrokemiji služi ne samo kao energent već sirovina u procesu  proizvodnje gnojiva. Na taj način novi bi vlasnik mogao dobavljati plin od dobavljača po svom izboru, te po novim uvjetima, koji bi mogli biti čak i povoljniji od dosadašnjih uvijeta i cijena. Zanimljivo je kako naš izvor tvrdi, da ni jedan zainteresirani strateški partner nije pokazivao otpor, niti imao prigovore, vezano uz ostanak radnika, te nastavak proizvodnje, što je suprotno paničnim vijestima lansiranim s raznih strana u javnost o gašenju proizvodnje, pretvaranju Petrokemije u skladište i slično. Jedna od tvrtki iz  jedne od zemalja EU koja je upoznata sa stanjem pogona i procesa, čak tvrdi kako su pogoni za proizvodnu jedne vrste gnojiva koji i oni posjeduju, u boljem stanju u Petrokemiji, nego u njihovoj tvrtki. Također doznajemo ukoliko se ovi preduvijeti ispune, u igru se navodno vraća jedan od najmoćnijih, te često spominjanih interesenata,  austrijski Borealis. Politiziranje i loše odluke “krasile” su desetljećima Petrokemiju i samo joj štetile, mišljenja su mnogi stručnjaci u zemlji i inozemstvu, a stvaranje neprekidnih tenzija i fama o sindikalnoj utvrdi polu-samoupravljačkog mehanizma, samo su doprinjeli ukupnoj slici  o Petrokemiji kao mastodontu zaostalom iz nekog drugog vremena, ovi zahtjevi ukoliko su informacije točne, samo pokazuju kako se bliži kraj jedne dugogodišnje prakse fuzije svega lošega iz vremena samoupravnog socijalizma i divljeg kapitalizma.

1 thoughts on “EKSKLUZIVNO: STRATEŠKI PARTNERI TRAŽE TRI PREDUVIJETA ZA KUPOVINU PETROKEMIJE!

Komentiraj