VRIJEME: HOĆEMO LI OPET OSTATI BEZ “BIJELOG BOŽIĆA”, KLIMATOLOZI NAJAVLJUJU BLAGU ZIMU!?

 

Dugoročne vremenske prognoze nezahvalan su posao, a točnost nitko i ništa ne jamči, no projekcije su postale sve točnije unatoč izrazito promjenjivom vremenu, ako se ne radi o lokalnom vremenu. Da su klimatske promjene sve očitije i ne mogu se više skriti od javnosti, može prosuditi svaki čovjek ponaosob. Godinama unazad točnije zadnjih desetak godina, imamo periode izrazito vrućeg vremena, godišnja doba kao što su zima i proljeće praktički su nestala, a godina se u umjerenom pojasu često sastoji od neke vrste jeseni, te ljeta. Granice godišnjih doba također su pomaknute, pa ljeto počinje ranije, a temperature do 30-tak i više stupnjeva celzijevih nisu rijetkost zadnjih godina na našem području ni u svibnju!

Snježne oborine i izrazite dugotrajne studeni od -5 pa naniže, postaju tek anomalija koja potraje od dva-tri, do najviše tjedan dana! Ostatak zime čini umjereno toplo vrijeme s dnevnim temperaturama iznad nule, te džepovi takozvanih “zimskih toplinskih anomalija”, s temperaturama na kontinentu i iznad 15C!  Ekstremni vremenski uvijeti također višu nisu vezani uz određeno doba godine, već su postali standard, od izrazito jakih vjetrova u unutrašnjosti, na mjestima gdje su takve stvari u pravilu nekada bile izuzetna rijetkost i anomalija, sjetimo se vjetra koji je primjerice u Kutini lani zapuhao jednom prilikom do 70km/h! Toplinski udari koji traju tjednima dogodili su se na našem području 2012. godine, ali bilo ih je i ove godine. Također smo imali godinu s ogromnom količinom oborina tijekom toplijeg dijela godine i katastrofalnim poplavama. Snježna, zimska idila s periodima od nekoliko tjedana snijega, te relativno niskih temperatura postali su nešto što se može vidjeti  samo u reklamama i filmovima! U pravilu se događa da obilniji snijeg padne jednom do najviše dva puta tijekom zime, ali iza toga dolazi naglo zatopljenje s iznad-prosječnim temperaturama!

Britanski metereolozi i klimatski stručnjaci za zimu 2015/16, nagovještavaju na našem području blagu zimu uz mogućnost kraćih razdoblja ekstremne hladnoće (nešto slično kao lani). Uz to postoji mogućnost perioda s jačom količinom padavina, no uglavnom kišom! Klima se mijenja, vrijeme više nije ono na koje smo navikli i kojega se sjećamo kao djeca, i to ne osobe od 70 i više godina, već relativno mladi ljudi u 30-tim i 40-tim godinama života! To je isuviše kratak period da bi se ukoliko je klimatsko stanje na Zemlji normalno moglo nešto zamjetiti “golim okom”, međutim to je činjenica! Dakle prema projekcijama klimatologa, mogućnost da opet ostanemo bez “bijelog” Božića je i više nego izvjesna! No ostaje nam nada da će prognoza pogriješiti barem za područje Moslavine 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s