STIGAO NAM JE SV.NIKOLA

 

Danas je Sv. Nikola, jedan od omiljenih svetaca diljem Europe, poznat kao zaštitnik djece, ali i zanimanja poput pekara, pomoraca, trgovaca i farmaceuta. Sveti Nikola rođen je 270 godine nove ere na području male Azije u gradu Patara, bio je sin imućnih roditelja koji su rano umrli. Sveti Nikola želio je postati svećenik, a legenda kaže kako je bio veliki filantrop, a bogatstvo često dijelio potrebitima i siromasima. Najpoznatija legenda o Svetom Nikoli je ona kada je ocu koji je želio prodati jednu od svojih kćeri zbog neimaštine kroz dimnjak, odnosno prozor prema jednom verziji bacio u kuću zlatnike kako bi otac odustao od nauma.

Danas se diljem zemlje, proslavlja Svetac kroz običaj darivanja djece poklon paketičima, a uz Svetog Nikolu uvijek dolazi i Krampus, koji zloćestoj djeci daruje posrebrene, ili pozlaćene šibe, nekada su se dijelile obiće šibe, ljeskove, ili vrbove!  Proslava Svetog Nikole i darivaneje djece u potaji se održavalo i tijekom komunističkog razdoblja, dok se danas upriličava u školama, vrtićima, na javnim mjestima, a ponegdje darivanje sufinanciraju i sami gradovi i općine!

Povodom Svetog Nikole ujedno čestitamo i imendan svim Nikolinama i Nikolama!

One thought on “STIGAO NAM JE SV.NIKOLA

  1. Najbolji poklon dobio harmonikaš Kukić. Stalni radni odnos u vrtiću…..bez ikakvog znanja i iskustva. Sada će opet morati svirati samo za Petravića….Pozdrav iz dijaspore za koju se borite da nema pravo glasa…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s