KUTINA: ŠKOLA JE POČELA, NESAVJESNO PONAŠANJE VOZAČA , IGNORIRANJE PJEŠAČKIH PRIJELAZA, ZNAKOVA, TE PREVELIKA BRZINA I OBIJESNA VOŽNJA U KUTINI SU SVAKODNEVICA!!!!

 

Prvi dan nove školske godine učinio je grad življim, a gužva na ulicma potrajala je do večernjih sati. Prvi je dan škole djeci donio uglavnom veselje, ponovne susrete s prijateljima nakon ljetnih praznika, a roditeljima troškove, zavrzlame oko udžbenika, nabavke pribor, opreme , torbi.

No cijela ova slika prvog dana škole ima i onu drugu, tužniju i mračniju stranu! Mnoge područne škole u Kutini su zatvorene unazad 20-tak godina, a gašenje je izbjeglo tek nekoliko njih, uglavnom u većim prigradskim naseljima! Odlazak stanovništva Kutinu nije mimoišao, kao ni mnoge gradove u zemlji,  odliv stanovništva nije zaustavljen ni danas. U mnogim selima bilježi se sve manje djece upisane u škole, zgrade nekad živih područnih škola zjape godinama prazne, uglavnom nisu našle novu namjenu i propadaju, a ono što najviše boli, jes tisve veći broj djece ispisane iz škola, zbog odlaska roditelja izvan zemlje. Malih kutinčana ima po školama diljem Njemačke i tko zna kojih , pa i onih dalekih, prekomorskih zemalja.

Drugi mračni problem, jest potpuni kaos u prometu , kronično nepoštivanje zakona i nepridržavanje pravila, čemu smo svi svjedoci, a što dovodi građane, a napose djecu u smrtnu opasnost! Broj objesnih, pijanih i vozača koji jednostavno ne mare, ni za škole, ni za pješačke prijelaze, ni za ograničenje brzine sve je više!

Danas smo bili svjedoci nevjerojatnoj količini prometne bahatosti i nekulture, samo na jednom potezu, a to je na magistralnoj cesti koja prolazi od centra Kutine prema Repušnici, najvećem prigradskom naselju Kutine! Naime od 10 automobila koji su se kretali tom cestom, njih barem 7 kretalo se vidljivo daleko brže od dopuštenja, a na pješakom prijelazu između Kutine i Repušnice, od 10, zaustavila su se tek dva automobila propustiti pješaka. U vremenu od samo 15-tak minuta čak dva puta je automobil iz jednog smjera stao propustiti pješaka na zebri, dok je automobil iz drugog smjera odbio stati, odnosno vozač je izravno unatoč vidljivoj signalizaciji i zaustavljenom automobilu iz drugog smjera jednostavno velikom brzinom prešao preko zebre , ne smanjujući brzinu nimalo!!!!

Ovakve pojave su svakodnevica i gledajući očima građana u Kutini kao da ne postoje ni Zakoni, ni funkcionalne institucije, ni pravna država, ni red! Ovakvo ponašanje vozača izaziva užas kada pomislimo na škole i djecu na cesti! Pored nekih škola prolaze vrlo prometne ceste, pored nekih nema nogostupa, nema ni “bankina” ceste su uske, a lokalni vozači, nerijetko pijani, voze užasno brzo, po uskim cestama ne obazirući se ni na znakove , ni oznake za blizinu škola! Pješaci i djeca nemaju se čak ni gdje skloniti drskim vozačima, jer nema ni nogostupa, ni ničega, smao cesta i duboki jarci!!!!!

Ovo su činjenice u koje se može slobodno osobno uvjeriti svaki naš građanin, ako samo pola sata osobno negdje stane i to provjeri. Kritični pješački prijelazi na koje se automobili ne zaustavljaju, voze prebrzo i ne obaziru se ni na što su, tri prijelaza u ulici Hrvatskih branitelja  preko D 45, jedan kod Sportskog centra, drugi kod ulice I.G.Kovačića, a treći prema Cvjetnoj ulici, svi su označeni i svjetlosnom signalizacijom!!!! Zatim pješački prijelaz u Zagrebačkoj ulici kod ulaza u Repušnicu, pješački prijelaz kod bivše pekare “Moslavka”, kao i nekoliko prijelaza u samom strogom centru grada!!!

Za sigurnost prometa , a prije svega djece , školaraca, te ostalih sudionika u prometu koji pješaće, ili se kreću biciklima, u Kutini je potrebno provesti puno rigoroznije mjere i kontrole no što se sada čini, to je očito…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s