OSVRT: KADA BI SE U POLITICI RADILO POŠTENO I MORALNO, ODRICALO U KORIST ZAJEDNICE, TE RAZMIŠLJALO DALJE OD VLASTITOG DŽEPA..BILO BI DOBRO…….ALI…..

 

 

….A U TOM SLUČAJU MI UOPĆE NE BISMO IMALI NA VLASTI NITI JEDNU OD POZNATIH STRANAKA KOJE NAS VODE DESETLJEĆIMA I NI JEDNOG OD POLITIČARA KOJE POZNAJEMO 😉

Način razmišljanja današnjih hrvatskih političara jest u velikoj mjeri nastao kroz 45 godina indoktrinacije u vremenima komunizma, točnije hibridnog socijalističkog , radničkog samoupravljanja! Evo jednog primjera. Danas ne može biti bolje, jer su prethodna vlast i one ranije zadužile , primjerice Kutinu, ona relativno najuspješnija vlast svoj uspjeh temelji što je određene pomake napravila onda kada je grad bio bez dugova, ali tom napretku je cijena bila zaduživanje???

Sada nema novca i ništa se ne može bez zaduživanja???? Ovakvo razmišljanje čuli smo osobno iz usta nekoliko lokalnih političara u Kutini u zadnjih desetak godina i to iz posve različitih političkih partija!

No nitko, ama baš nitko od njih nije ni pomislio da bi se napredak mogao postići i grad biti bolje mjesto za život, da se primjerice prestanu zlorabiti položaj i funkcije, prekomjerno zapošljavati u javnom sektoru, dakle odustati od korupcije, nepotizma i pogodovanja.

Zatim, da se snize troškovi raznih putovanja, reprezentacije, prestanu kupovati automobili, te se svi političari odreknu naknada za sjednje u nadzornim odborima, zatim da se odreknu naknada za svoj rad u tijelima javne uprave, vijeću , odborima, itd, a novac preusmjeri u nešto korisno!

Da se ne isplaćuju dnevnice, ne troši novac na luksuz ,mobitele, benzin, putovanja! Zatim, da se angažiraju stručnjaci, ukoliko ih nema u javnoj upravi i snize troškovi poslovanja u gradu, a ne da se dižu komunalne naknade kako bi se punio proračun..a ne može se napuniti dovoljno, jer imamo na desetke i desetke političkih uhljeba ovih i onih vlasti s dobrim plaćama u gradskoj upravi, u gradskim i javnim poduzećima u ustanovama, vrtićima, školama…..

Da se subvencionira školovanje, cijene vode i komunalnih usluga za najugroženije skupine, da se zabrani korištenje službenih vozila izvan radnog vremena svim političarima i direktorima. Da se nastoji ravnomjerno razvijati svaki dio grada, da se prestane pogodovati tvrtkama svojih stranačkih kolega i svojim rođacima i na poslovima i projektima angažiraju mladi poduzetnici, uspješne domaće tvrtke i apolitični pojedinci i stručnjaci!

Da se u krizi stvore prioriteti i novac dodjeljuje prema kriterijima, a ne prema deafultu ( po špranci), navikama, vezama i radi političkog “mira” u partijama!  Da se svi politički direktori u javnom sektoru odreknu ugovora koji im jamče financijske nagrade o našem trošku čak i ako odu sa svojih pozicija,  da se stvori neovisna , stručna skupina, koja bi sudjelovala u stvaranju bolje, poduzetničke klime, te znala prepoznati istinski perspektivnu ideju koja donosi radna mjesta i novac, a ne svog rođaka, kuma i partijskog kolegu….

Da se koriste znanja koja u praksi funkcioniraju u svijetu, iskoriste sve prednosti položaja grada i njegovi prirodni, prometni, društveni i drugi resursi, te isti stgručno i kvalitetno prezentiraju diljem poslovnog svijeta!

Da se stvaraju planovi i projekti s obvezom dugoročne realizacije, a ne kratkoročni potezi unutar 4 godine nečijeg mandata! Da se potiču institucije pravne države da rješavaju brže probleme političke korupcije, osumnjičene za gospodarski kriminal i pogodovanje, onemoguće u daljem razaranju društva i privedu pravdi…

Da se jače okrenemo novim tehnologijama, EU fondovima i održivom razvoju, umjesto da se o tome samo govori na svečanim sjednicama jednom godišnje! Sve to bi sigurno moglo stvoriti nekoliko zanimljivih rezultata, okruženje koje bi bilo zanimljivo investitorima, povjerenje u politiku i lokalno vodstvo, povećalo bi punjenje proračuna i smanjilo rashode….čak i s današnjim hrvatskim lošim zakonima i običajima. Primjera ima, Prelog, Ivanec, Sv. Nedjelja, Dugopolje….sjeverozapadni dio zemlje…itd.. itd…

Jedino se u tom slučaju iz mandata u mandat određena skupina ljudi ne bi mogla o našem trošku bogatiti, kupovati automobile, putovati, rješavati si stambena pitanja, o našem trošku zapošljavati članove obitelji i rodbinu i prijatelje…. ne bi mogli otplaćivati sve to novcem poreznih obvezika na legalan način kroz naknade koje su sami sebi izglasovali dolaskom na vlast…. dakle jedna mala skupina društvenih parazita nestala bi, a većini bi bilo bolje…

Na koncu naše priče, ne samo da naši političari na ovakav način ne mogu funkcionirati, djelovati i raditi, već da se radi pošteno, da postoje moralna načela, etika i empatija za sugrađane, volja za radom za opće dobro…. mi uopće ne bismo imali na vlasti ni u našem gradu, a ni Državi, političke stranke i političare koje imamo već desetljećima, već neke posve nove i druge ljude, na koje bismo bili ponosni i kojima bismo vjerovali… 😉

3 thoughts on “OSVRT: KADA BI SE U POLITICI RADILO POŠTENO I MORALNO, ODRICALO U KORIST ZAJEDNICE, TE RAZMIŠLJALO DALJE OD VLASTITOG DŽEPA..BILO BI DOBRO…….ALI…..

  1. Mene zanima koji je to varijabilni, a koji paušalni dio odvoza smeća pošto Cvrtila to nije spomenula u svojem obrazloženju podizanja cijena. I kako to misle primjeniti na odvoz smeća iz kontejnera ispred stambenih zgrada, posebno tamo gdje 2 ili 3 kontejnera pokrivaju 3 ili 4 zgrade. Mislim da smo ušli u doba legalne pljačke od javnog servisa, a svi šute kao ovce pred klanje.
    I što se to sprema kopati ispod DM-a, istočno od Croatie osiguranja? Nadam se da nije početak radova na famoznoj zgradi za “borce”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s