PISMA ČITATELJA: TKO JE UBIO MOJ GRAD?

 

Ja neznam tko je obrisao osmjeh s lica mojih sugrađana..ali sumnjam na neke ljude. I nisam potpuno siguran tko je više kriv za to, što su gotovo svi moji prijatelji raseljeni diljem Europe i svijeta!

I sjećam se nekih davnih jeseni, pa i nekih ne tako davnih, onih od prije 10-tak godina. U jesen su pečeni kesteni mirisali na trgu ispred kutinske robne kuće i bilo je prolaznika. Kafii su bili puni, a djeca s papirnim “škarniclima” punim vrućih kestena i čađavih ruku na cesti…  I nisam to izmislio..jer je tako bilo!

Danas gledam ulice koje se brzo isprazne nakon što nestane kratkotrajna jutarnja gužva, ili ona dok se oni koji posao imaju vračaju kući! Vidim samo neprekidne prolaske rumunjskih kamiona preko starog mosta na Kutinici. Prazne izloge kafića s uvijek istim licima, te nekoliko pripadnika kutinske “kreme” u kafiću ispred iste one robne kuće, pretvorene u neku iskrivljenu “špicu”!

Vidim srednjoškolce zadubljene u ekrane mobitela… a nakon završetka srednje, više ih ne viđam u Kutini! I nikada ranije nisam vidio više automobila njemačkih i drugih stranh registarskih oznaka u gradu, posebno tijekom praznika..sve su to naši ljudi..naši dojučerašnji prijatelji, susjedi..sugrađani…

Samo prije deset godina vidio sam gužve i galamu prodavača božićnih jelki ispred iste te robne kuće… a jesen je bila svjetlija i ljepša, jer gradom su koračali ljudi.. danas tek gdje koji prolaznik, nekoliko mladih ispred “kebaba”… i prazan veliki novi trg.. sablasno prazne ulice..napuštene kuće, izlozi , zatvorene radnje u centru grada…

Prije tih desetak godina, kao da je ovo još uvijek bio neki drugi, veseliji, sretniji, življi grad.. Danas Kutina izgleda poput pustinje… nakon petka prevrnuti kođevi za otpatke stoje i po dva dana uz pločnike, gradom odjekuju “narodnjaci”… nitko nikoga ne pozdravlja, nitko nikoga ne gleda… neka lica smrknuta..neka prazna… i svi bulje u ekrane mobitela..

Nema više gužve vikendom, nema više punih terasa kafića po lijepom vremenu..nema ljudi… a fasade ništa ne čine.ni grad, ni potrebu.. samo ukras..”Potemkinovo selo”….

Što se pobogu dogodilo s mojim gradom..tko ga je ubio? Hoću li i ja morati otići… jer ovdje živi sve manje mojih prijatelja, sve manje mojih dragih..kutinčana….

 

5 thoughts on “PISMA ČITATELJA: TKO JE UBIO MOJ GRAD?

  1. Nažalost svi znamo odgovor tko je ubojica ali ništa ne poduzimamo. Imali smo snage pobijediti neprijatelja koji je bio jako dobro naoružan a što sada sa ovim “našim” neprijateljima. Mladi su izabrali odlazak a mi stariji smo umorni, susrećemo u gradu te što uništavaju naš grad i još očekuju da ih pozdravimo i pohvalimo kako su pokrpali neku rupu negdje na nekoj cesti ili trotoaru.Kutina je trebala biti krasan grad veselih i zadovoljnih ljudi, čist,lijep i ugodan za život a sada ako imate sreće neće vas pregaziti onaj rumunski šleper.
    Tko je kriv, mi ili oni? Ja mislim da smo mi krivi.

  2. Ubise ga “DOMOLJUBI” i mnogi drugi koji zive od drzave i grada i otvaraju kojekakve obrte, fitnese a gdje su racuni i gde je porez za taj isti grad i tu istu voljenu Hrvatsku???Pitati treba branitelje koji primaju lovi i rade jos na crno gdje god stignu zbog takvih grad umire a ljudi odlaze.I zbog bogom danih uhljeba koji ne rade a lova dolazi na racune uredno..

    • Kada se spominju branitelji onda treba navoditi konkretno ime i prezime. I ja sam branitelj i bio sam duže u ratu od mnogih koji su u već dugo u debeloj mirovini. Večina branitelja koje ja znam se nakon rata vratila na svoja radna mijesta i mora raditi do 65 godina starosti nakon čega će imati mirovinu duplo manju od ovih spomenutih.Kutina je mali grad i svi znamo kako je tko došao do braniteljske mirovine pa bih molio da se branitelje koji su časno i pošteno branili svoju državu ne trpa u isti koš sa ovim drugima. Oni su u manjini i ako želite napisati da je netko nećasno stekao svoju mirovinu napišite puno ime i prezime tih osoba. Ovako je nepošteno prozivati sve branitelje. L.P.

      • Nisu branitelji nego bivši branitelji ( rat je davno završio ) ili ratni veterani. Nikako branitelji jedino ako se sada ne bore za povlastice, mirovine i šta će i koga slušati ljudi.

  3. Tko ubija moj grad, moj dom di živim? Mogli bi reći pitanje za milion, migracije (političke, ekonomske, …, bilo koje druge…) traju oduvijek i to je normalno. Mislim da se mi – Hrvatska, nalzimo između veliki, a kad netko od njih samo zakašljuca kod nas je potres, te k tome među nama samima nesloga, nemamo se čemu čuditi i postavljati pitanja o tome tko, zašto ili šta ja znam.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s