SMŽ POLICIJA: UPOZORENJE, VRIJEME JE VRENJA MOŠTA, PAZITI NA KONCENTRACIJU UGLJIČNOG DIOKSIDA U PODRUMIMA!!!

 

POLICIJA SMŽ UPOZORAVA GRAĐANE , VINARE I VLASNIKE VINOGRADA, DA PODUZMU MJERE OPREZA KOD PROIZVODNJE VINA U SVOJIM PODRUMIMA, JER KOD VRENJA MOŠTA DOLAZI DO OSLOBAĐANJA UGLJIČNOG DIOKSIDA KOJI JE NA ŽALOST U PROŠLOSTI BIO UZROČNIK MNOGIH NESRETNIH SLUČAJEVA  PA I ONIH SA SMRTNIM POSLJEDICAMA!

 

 

IZVOR : http://sisacko-moslavacka.policija.hr/MainPu.aspx?id=290290

Kako je sezona branja grožđa privedena kraju i mošt je spremljen u vinske podrume, upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u podrumima za vrijeme vrenja mošta, zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

Alkoholno vrenje je proces u kojemu se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

Stoga podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti pa i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su u većoj mjeri konzumirale alkohol također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s