KUTINA: NA 13. SJEDNICI G.V. DONEŠENA ODLUKA O PRODAJI ODMARALIŠTA NA MALOM LOŠINJU ZA 14.12 MILIJUNA KUNA, BEZ PREVIŠE ŽUČI, KONSTRUKTIVNIJE NO PRIJE!

 

NA 13. SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA DONEŠENA ODLUKA O PRIHVAĆANJU PONUDE O PRODAJI MALOG LOŠINJA ZA 14.12 MILIJUNA KUNA, RASPRAVA JE BILA KONSTRUKTIVNA I S MANJE ŽUČI NO ŠTO SE OČEKIVALO, ALI I VIŠE SENTIMENTA. OKO MNOGIH  NA SJEDNICI IZREČENIH PRIJEDLOGA I STAVOVA PRISPJELIH IZ RAZLIČITIH POLITIČKIH OPCIJA  PO PRVI PUTA SLOŽILI SE I VLADAJUĆI I VEĆI DIO OPORBE!

 

Jučer je na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine, donešena odluka kojom se prihvaća ponuda tvrtke Fil-Adria Turist, odnosno Grad je prihvatio ponudu tog ponuditelja u visini od 14.12 milijuna kuna za prodaju imovine u suvlasništu na Malom Lošinju!

Odluka o prodaji nije donijela isuviše žučne rasprave u vijeću kao što su se neki nadali, upravo suprotno. SDP-ovi vijećnici bili su načelno protiv odluke o prodaji, no bez valjanog argumenta. Sjednicu je iskoristio vijećnik Damir Petravić, trenutno ispred Bandićeve stranke rada i solidarnosti 356, koji je u svojim mnogobrojnim replikama, , izlaganjima, pitanjima i na tetralan način, govorio o prodaji “obiteljskog srebra”, a ulazio je i u konflikte s gradonačelnikom, te pojedinim vijećnicima u raspravi. No i Petravić je istaknuo kako je borba s domaćim pravosuđem i pravnim peripetijama oko odmarališta bila titanski posao..u kojemu na žalost nije uspio postići ponovno otvaranje odmarališta i posve povoljan ishod za Kutinu u svom mandatu zamjenika bivšeg gradonačelnika!

Nezavisni  su ovog puta iskoristili trenutak i složili se  načelno  s prodajom, odnosno težište su prebacili na način na koji bi se trebao iskoristiti novac uprihođen od prodaje.  Njihov vijećnik Labus, zastupajući ideju  istovjetnu HSLS-ovoj , govorio je konstruktivno o potrebi da se novac namaknut prodajom nekretnina na Lošinju treba iskoristiti za točno određen kapitalni projekt u korist svih građana!

HSLS je ovu ideju naznačio u svojim istupima i ranije, a istu su prihvatili gotovo svi vijećnici i klubovi vijećnika, osim D.Petravića koji je ostao kod toga da se prodaja ne uzme u razmatranje! Čak su  se i vijećnici SDP-a, složili s idejom o tome da se taj novac ukoliko sjedne na konto grada , treba usmjeriti u točno određen projekt!

Bilo je tu mnogo, nakon dugo godina razumnih argumenata i protuargumenata, sa raznih strana  , pa i sentimenta. Gradonačelnik Zlatko Babić ostao je čvrsto kod teze kako Grad Kutina kao suvlasnik u nekretnini opterećenoj mnogobrojnim dugogodišnjim sudskim postupcima, nema šanse istu staviti u funkciju, niti dobiti sve , te mučne postupke i da je prodaja, na žalost najlogičnije rješenje!

Mali Lošinj je mjesto na kojemu je i sam godinama ljetovao u kamp kućici broj 47 , istaknuo je prvi čovjek grada, kazavši nakon toga, kako na žalost to odmaralište  danas nije ono što je nekada bilo. Argumentirao je to i činjenicom kako je se odmaralište do zatvaranja vrata 2012-te nije moglo popuniti tijekom sezone, a i realnu činjenicu kako Petrokemija danas ima cca 1500 radnika manje no prije desetak i više godina! Isto tako uvjeti i standardi kampova danas iziskuju ogromna ulaganja u turističku infrastrukturu što je zaista utemeljena tvrdnja.

Prodajom nekretnina u suvlasništvu Grada Kutine na Malom Lošinju, grad će uprihoditi nešto manje od 9 milijuna kuna, prema prihvaćenoj ponudi tvrtke Fil Adria Turist.

 

Odluka o ovom potezu bila je i za mene iznimno teška, no vjerujem jedina moguća i jedina realna, kazao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić Pomirljivi tonovi u vijećnici uoči završetka rasprave inače “zaračenih” strana, ipak su dali osjećaj kolikog -tolikog koncenzusa među vijećnicima. U Zraku su ostale “visjeti” tek riječi Damira Petravića, koji nije podržao ovu odluku tvrdeći kako će ona imati “dalekosežne posljedice za Grad i građane”.

Glede same ideje na koji način će se utrošiti novac dobijen prodajom Lošinja, najčešće se spominju tri moguće investicije, zatvoreni bazen, a što podržavaju i oporbeni nezavisni, a od čega ne bježe ni liberali, mada su kod tog pitanja puno oprezniji, jer se radi o odluci kojoj će prethoditi mnoge sraprave, koalicijski sastanci i dogovori, kako je kazao i sam Zlatko Babić.  I HDZ nije isključio tu opciju, a u kutinskoj javnosti još se spominje Dom za starije i nemoće, sportski , atletski tereni, te niz drugih mogućih projekata.

Ono što građane brine jest mogućnost da se novac od prodaje “rasipa” kroz proračunske stavke i jednostavno raspline bez konkretnog učinka. Međutim relativna sloga među velikom većinom i to ne samo vladajućih vijećnika na današnjoj sjednici ostavlja umirujući dojam kako se ipak radi i razmišlja puno odgovornije no prije lipnja 2017-te!

Vremena su na žalost takva, da su od mnogih  dobrih stvari iz prošlosti , mnogim građanima danas ostala samo lijepa sjećanja, okolnosti, vremena i društvo promjenjeno je značajno, mada to ne znači i nabolje, Mali Lošinj, zaista nije više ono čega se sjećamo iz mladosti, a teško da bi ikada više i bio u okviru današnjeg turističkog tržišta.
Bilo bi dobro kada bi, kako je to više puta izrečeno na  13. sjednici kutinskog parlamenta, građani dobili prodajom Lošinja sadržaj koji bi tu prodaju opravdao povećanom kvalitetom života u Kutini i bio podsjetnik na ovu odluku u jednom pozitivnom ozračju…

Vrijeme će pokazati što će se u konačnici dogoditi. Odgovornost i teret ove odluke ,  kao  i onih budućih  vezanih uz Lošinj preuzma ovaj saziv Gradskog vijeća, odnosno većina, današnji gradonačelnik i gradska uprava, nadajmo se da će ishod biti pozitivan!

One thought on “KUTINA: NA 13. SJEDNICI G.V. DONEŠENA ODLUKA O PRODAJI ODMARALIŠTA NA MALOM LOŠINJU ZA 14.12 MILIJUNA KUNA, BEZ PREVIŠE ŽUČI, KONSTRUKTIVNIJE NO PRIJE!

  1. Svi se bave turizmom jedino našima to nije u interesu… A moglo se svašta,samo da se nekome da.Ali jednostavnije je prodat i podjelit međusobno… Sramota!!!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s