KUTINA: NAJAVA GRADONAČELNIKA O IZGRADNJI BICIKLISTIČKE STAZE DO SVJEVERA KUTINE I NASELJA ŠARTOVAC PROJEKT JE KOJI BI NEMJERLJIVO POVEĆAO SIGURNOST PJEŠAKA I BICIKLISTA UZ “CESTU SMRTI”.. NO HOĆE LI SE TO I DOGODODITI I KADA?

 

Najava prvog čovjeka Kutine o izgradnji ukupno 10m km duge biciklističke staze, uključujući postojeće, već obnovljene , ili izgrađene dionice, do sjevera Kutine i naselja Šartovac, ovih dana privukla je pozornost!

Naime obnova  izgradnja takvih staza, nije tek puka šminka, ili konfor, već nešto što doslovno spašava živote naših sugrađana. Županisjka cesta u smjeru zapada  (stara cesta za Zagreb) , te famozna “cesta smrti” D45 prema Garešnici, te dalje granici s Mađarskom, najprometnije su ceste koje prolaze kroz gusto naseljeno područje, samu Kutinu, te prigradska naselja.

Posebno je loše stanje infrastrukture na sjeveru Kutine, gdje je postojeći uski nogostup građen prije više od 20 godina dotrajao i praktički jedva upotrebljiv za bicikliste, dok je prometovanje pješaka i biciklista opasno p život na državnoj cesti D45. Ova prometnica ne samo da je zagušena međunarodnim tranzicijskim teretnim prometom, uglavnom iz Rumunjske, već nema ni “bankine”, uz nju su dubki jarci, a brzine kojom se kreću vozila neprilagođene i razvidno mimo prometnih parvila.

Na toj se cesti ne poštuju ni prometni zakovi, ograničenje brzine, a svjedoci smo potpune nekulture vozača, koji unatoč svim vrstama signalizacije ne žele stati na pješačkim prijelazima posebno onima u ulici Hrvatskih branitelja, već jednostavno ne mareći za djecu, pješake općenito i bicikliste voze preko prijelaza bez usporavanja i zaustavljanja!

Izgradnja pješačke i bicisklističke staze, tako bi na toj trasi do Šartovca bila jedna od najboljih investicija unazad više desetljeća na tom području! Međutim, treba svakko napomenuti sramotnu činjenicu kako uz tu ulicu u čak 4/3 dužine nema ni dana danas kanalizacije, a ni vodovodna mreža nije dovršena. Stoga se pitamo hoće li taj projekt ići usporedno s konačnom izgradnjom najnosnovnije komunalne infrastrukture na tom potezu..ili odvojeno. O tome ćemo uskoro i pisati.

One thought on “KUTINA: NAJAVA GRADONAČELNIKA O IZGRADNJI BICIKLISTIČKE STAZE DO SVJEVERA KUTINE I NASELJA ŠARTOVAC PROJEKT JE KOJI BI NEMJERLJIVO POVEĆAO SIGURNOST PJEŠAKA I BICIKLISTA UZ “CESTU SMRTI”.. NO HOĆE LI SE TO I DOGODODITI I KADA?

  1. Svaka čast za inicijativu o izgradnji staze, bilo bi krajnje vrijeme da se nešto poduzme na i uz tu cestu.

    Također bi bilo zanimljivo da probate doći do informacija o naodnom drastičnom poskupljenju odvoza smeća koje nam se sprema. Izgleda da će sve odviti po zagrebačkom uzoru, minimalan mjesečni odvoz po drastičnim cijenama paušala uvećano za cijenu svakog odvoza. Izgleda da će i Kutinske kante i sve oko kanti uskoro biti prepuno smeća, odvajanje se nigdje ne stimulira. Sve zahvaljujući gradskoj upravi i nesposobnoj direktorici koji nemaju hrabrosti riješiti se uhljeba i parazita u Eko Moslavini. Ja znam da sigurno neću odavajati baš ništa i sve ću i dalje bacati u isti kontejner (ispred zgrade je kontejner, a svima nam u zgradi naplaćuju kantu koju nemamo), a to je čin mojeg neslaganja s ovakvom pljačkom i moj način građanskog neposluha.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s