KUTINA: OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA BUJAVICE

na slici: pripadnici 56. samostalne bojne HV-a , 1991, nakon oslobađanja u selu Bujavica

 

Na današnji dan održano je obilježavanje 27. obljetnice prvog oslobođenog mjesta u Domovinkom ratu, sela Bujavica, na Lipovljanskom podruju..nedaleko od Kutine! Tijekom Domovinskog rata, točnije u njegovim najžešćim trenucima 1991 godine neprijatelj je okupirao sela na zapadno-slavonskom području uključujući strateški važno naselje Bujavicu od kuda se moglo topničkim oružjem gađati i Novsku i Kutinu istovremeno, ali i držati pod vatrom najvažnije cestovne komunikacije prema Zapadnoj Slavoniji!

Pripadnici 56. samostalne bojne oslobodili su Bujavicu u najtežnim danima rata, unatoč nadmoćnim neprijateljskim snagama i tako zaustavili neprijateljske planove daljeg napredovanja na ovom bojištu, ali i smanjili opasnost po Novsku, Lipovljane i Kutinu!

Obilježavanje oslobođenja Bujavice počelo je okupljanjem u kutinskom Domu Brantitelja, a s tog mjesta se krenulo i prema Bujavici uz pratnju moto kluba Vilenjaci iz Kutine! U ime Grada Kutine okupljenim braniteljima , sudionicima bitke za Bujavicu i ostalima na obratio se kutinski gradonačelnik Zlatko Babić,  a polaganju vijenaca u čast poginulim braniteljima nazočili su dožupan SMŽ Roman Rosavec, predsjednik G.V.-a Grada Kutine Davor Kljakić, te zamjenik gradonačelnika Damir Markuš. Skup su uveličali i sudionici maratona “Heroji ne umiru”!

Obilježavanje vovog za kutinske branitelje posebno važnog dana nastavilo se u selu Janja Lipa!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s