KUTINSKI OSVRT: GRAĐEVINSKI SEKTOR U KUTINI I OPERATIVA GOTOVO NE POSTOJE, A TO JE GLAVNI RAZLOG ŠTO U KUTINI RADE TVRTKE IZ DRUGIH DIJELOVA ZEMLJE !

 

 

Nedavno se u jednom kutinskom kafiću tijekom vikend kavice vodila ovakva rasprava sredovječne gospode, kako to da građevinske poslove u Kutini uvijek dobiju firme koje nisu kutinske iz drugih djelova zemlje i gradova? Kao primjer spominje se iza toga rekonstrukcija “komiteta” u ulici Hrvatskih branitelja…

Tema je dobra, ali naši sugrađani na kavici, na žalost loše informirani.. nije ni čudo, ta mediji u Kutini osim protokolarnih vijesti s  jedne i kojekakvih ideološko-politički obojenih gluposti s druge ni ne nude baš raznovrsne teme i objašnjenja. No zašto zaista ozbiljnije poslove ne dobijaju domaće, kutinske građevinske tvrtke?

Jer ih gotovo i nema! Priču ćemo započeti tako da se vratimo jedno dvadesetak godina unazad, točnije pred kraj devedestih i početak 2000 tih godina. Tad su vodeće domaće uglavnom privatne građevinske tvrtke počele svoju “žetvu” pogonjene javnim novcem. U Kutini je većina lokalnog građevinskog sektora naime bila uvučena u političke vode, gazde su bile dio ovog , ili onog političkog establišmenta i na ta način poslovi su se dobijali u javnom sektoru, privatno se radilo manje i rjeđe.

No iako je novac pljuštao naši građevinci, barem većina nisu ulagali u građevinsku operativu, slabo su plaćali radnike, uzimali  podizvođače, te se bogatili novcem dobijenim od poslova za Grad i javni sektor.

Ovakvi “poduzetnici”, nisu se pretjerano trudili proširiti i pojačati svoje poslove, sklopiti nove, iskoračiti iz ograničenog bazena Kutine, gdje su se poslovi dobijali, kako smo kazali uglavnom preko političkih veza. Takve građevinske tvrtke i takvi gazde dočekali su tako i 2008 godinu i početak velike , globalne svjetske gospodarske i novčarske krize. ..uljuljkani u svoj lokalni “američki san” i nespremni….Građevinski sektor uskoro je zapao u probleme, te se doslovno urušio, poslova je bilo sve manje posljedično kao i novca…

Budući nisu imali ni operativu , ni tržište , a ovisili o poslovima sklopljenim kroz dilove u koje je nerijetko bila umješana i lokalna politika, većina ih je postepeno, a neki i ubrzano… propala…

Danas na žalost u građevinskom sektoru u Kutini imamo situaciju da zaista ozbiljne i složene građevinske poslove domaće tvrke nemogu obaviti! Nema radne snage, nema kvalificiranih radnika, nema operative.,nema konkurentnosti… Domaći, kutinski građevinski sektor može obavljati tek jednostavnije građevinske poslove, ili sudjelovati kao podizvođači ozbiljnijim i većim tvrtkama u nekom od segmenata nekog projekta!

To je jednostavno činjenica!Projekti koji zahtjevaju temeljitu rekonstrukciju neke zgrade, ugradnju opreme, električnih sustva, ventilacija, toplinskih sustava i slično izvan su mogućnosti ostataka domaće građevinske operative, a da ne govorimo o velikim projektima poput primjerice izgradnje famozne zgrade na trgu o kojoj bruje već dva saziva gradskih vlasti.

Na žalost građevinski sektor u Kutini, koji nikada nije bio na zavidnoj razini, danas jedva da postoji, a to je ujedno i razlog što građevinske zahvate i veće projekte u Kutini rade tvrtke iz drugih djelova Hrvatske!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s