KUTINA: PRIGODOM RESTAURATORSKIH RADOVA NA ŽUPNOJ CRKVI MARIJE SNJEŽNE U KUTINI, OTKRIVENE KRIPTE!

 

izvor &foto: http://www.kutina.hr

Kako izvještava službeni portal Grada Kutine Kutina.hr, prigodom restauracije unutrašnjosti kutinske barokne ljepotice, otkriveno je i nešto za što je malo tko znao!

U Ckrvi Marije Snježne u Kutini u tijeku je sanacija podišta i dijela prostora oko sakristije i svetiša od vlage! Ovom prigodom pronađene su kripte i podzemni dio ispod crkve . U kriptama su sahranjeni  Vlč. Dragutin Pavčec župnik župe Kutina u vremenu od 1843 do 1892, te Jelisava Gaži rođena 19.11 1857, a umrla 3. 5. 1888!

Unatoč mnogim dostupnim podacima o našoj barkonoj ljepotici, i ova kao i druge Crkve i povjesni lokalitetti zacjelo kriju još mnogo neotkrivenih tajni, o načinu života, graditeljima u vrijeme nastnaka Crkve.

Na glavnom oltaru napravljeni su i restauratorski radovi, te su postavljeni dijelovi koji su nedostajali, tako da će od sada glavni oltar imati svoj originalni izgled!

Inače župna crkva Marije Snježne jedan je od dragulja barokne crkvene umjetnosti i jedna od najljepših crkava iz tog razdoblja u čitavoj Hrvatskoj, te je ponos vjernicima i građanima Kutine od neprocjenjive umjetničke i povijesne vrijednosti i značaja!

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s