KUTINSKI KUTAK:DAVNO SU NESTALA LICITARSKA SRCA ,MEDENJACI I LIZALICE IZ SRCA STARE KUTINE….

 

 

Ova malena kućina na slici nalazi se u staroj kutinskoj Crkvenoj ulici. Do konca 80-tih godina prošlog stoljeća ta je kućica bila omiljeno odredište generacijama učenika, prije svega najstarije kutinske osnovne škole, Mato Lovrak (tada 25 maj)..ali i brojnim kutinčanima. Tu je bila licitarska radnja… Starija gospođa koju je nekada trebalo dozvati, kada zvonce nije dovoljno glasno zazvonilo kod otvaranja drvenih ulaznih vrata, nudila je domaće, licitasrke mekane medenjake, lizalice od šećera u tri boje, zlatnoj, crvenoj i zelenoj, te naravno licitarska srca… U podrumu kuće do nalazila se radionica za izradu svijeća!

Stari zanati i zanatlije kojih je u Kutini nekada bilo na svakom koraku, a nerijetko i po okolnim selima…danas su živi tek u sjećanjima ..ili knjigama..čak i na beskrajnom prostoru interneta..gotovo i da nema hvale vrijednog spomena na neke.. poput naše kutinske licitarke i kućice koja ovdje i dalje stoji, obnovljene fasade..sama..i bez one gužve oko nje kao nekada.

Malo tko , posebice od onih mlađih uopće zna da je ovdje bilo glavno mjesto susreta poslije škole, da se potroši koji “dinar” kako bi se uzela lizalica..medenjak.. ili svijeće za groblje..ili kućnu upotrebu, ukoliko nestane struje…

I nekako, posebno s jeseni, kada zažute krošnje stabala..a sve nekako sjetno počne mirisati na vosak, dim..magle i sjećanja se požure gurnuti nas u neki prošli, šareniji i ljepši svijet u neko sretnije doba…barem neki od nas…sjete se stare licitarke.. njenih medenjaka…

Možda se sjeća i netko od Vas, naših dragih čitatelja, kutinčana…tih vremena i našeg grada koji je tada bio možda s manje rasvjetnih tijela, blještavnih izloga i bez ijednog trgovačkog centra..no s puno više ljudi na ulicama, s više smijeha, sreće…opuštenijeg ritma življenja….

One thought on “KUTINSKI KUTAK:DAVNO SU NESTALA LICITARSKA SRCA ,MEDENJACI I LIZALICE IZ SRCA STARE KUTINE….

  1. O, da, lijepa sjećanja. Nema dana kada ne bi bacila pogled na tu kućicu i vratila tako žive slike kada sam sa svojom bakom navraćala tamo. Kupovala je svijeće za groblje, a naravno da je i svojoj “unučici” kupila i nešto slatko. Bilo bi lijepo tražiti fotografije od obitelji, objaviti, da se svi još bolje podsjete kako je to bilo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s