EUROPA: EURO PARLAMENT USVOJIO AMANDMANE MARIJANE PETIR I ZAUSTAVIO NAPREDAK SRBIJE PREMA ULASKU U EU, DOK TA ZEMLJA NE ISPOŠTUJE MANJINSKA PRAVA HRVATA I NE PRESTANE IZIGRAVATI “MALI HAAG”!!!

 

KAKO JUČER IZVJEŠTAVA PORTAL “NAROD.HR”, ODBOR ZA VANJSKE POSLOVE USVOJIO JE IZVIJEŠĆE O IZVIJEŠĆU KOMISIJE O SRBIJI ZA 2018. GODINU! TOM PRILIKOM USVOJENI SU AMNDMANI  HRVATSKE EU PARLAMENTARKE MARIJANE PETIR, ČIME SE ZAUSTAVIO ULAZAK SRBIJE U EU DOK NE ISPOŠTUJE MANJINSKA PRAVA HRVATA U TOJ ZEMLJI, TE PRESTANE SA SUĐENJIMA BRANITELJIMA, HRVATSKIH DRŽAVLJANIMA!!!!

 

 

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je „Izvješće o izvješću Komisije o Srbiji za 2018. godinu“. U izvješće su u vidu kompromisnih amandmana uvrštena i četiri amandmana koje je, s kolegama, podnijela hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

U njima se ističe nedostatak napretka u pogledu zaštite prava nacionalnih manjina, te se, sukladno tome, naglašava da je promocija i zaštita ljudskih prava, uključujući prava
nacionalnih manjina preduvjet pridruživanja Srbije Europskoj uniji.

Petir je bila stava da Srbiji ne treba otvoriti pregovore dok se ne riješe sporna pitanja koja zadiru u pravnu stečevinu EU, no kako od Vlade Zorana Milanovića nije bilo volje da se takvi uvjeti postave, Srbija je pregovore otvorila. Stoga se u dijelu teksta posvećenom rješavanju ratnih zločina, temeljem amandmana zastupnice Petir poziva Europsku komisiju i države članice da ulože značajnije napore da se otvorena pitanja ratnih zločina riješe tijekom pregovaračkog procesa.

Petir je tražila i da Srbija ukine članke 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije (ZORZ) za čije je tumačenje i naručila pravnu analizu koja je pokazala da je Srbija tim Zakonom uzela ovlasti „malog Haaga“ i da je taj Zakon prijetnja hrvatskim braniteljima.

Također, u izvješću se, tragom amandmana zastupnice Petir, izražava zabrinutost oko javnog diskursa pojedinih političara kojim se potiče porast radikalizma. U izvješću se temeljem amandmana zastupnice Petir traži od Srbije da izmijeni Zakon o doprinosima za obvezno socijalno osiguranje, kao i Zakon o zdravstvenom osiguranju, kako bi se spriječila diskriminacija malih poljoprivrednih proizvođača. Naime, trenutnom zakonskom regulativom mali poljoprivredni proizvođači su diskriminirani jer ona određuje da svi poljoprivredni proizvođači (mali i veliki) plaćaju isti iznos doprinosa, što nije pravedno niti realno budući da su iznosi tih doprinosa veći od prihoda malih proizvođača.

Od početka svoga mandata Petir redovito postavlja zastupnička pitanja Europskoj komisiji vezana za status Hrvata u Vojvodini (Srbiji). Od Europske je komisije zahtijevala da se zaštiti pravo Hrvata u Vojvodini na jezik, kulturu i obrazovanje na materinjem jeziku. Upozorila je EK i na gašenje Radio Subotice, kao i na fizičko nasilje nad pripadnicima hrvatske nacionalnosti. Također se osvrnula i na govor mržnje u srbijanskim medijima. Ove je godine u travnju uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji reagirajući na prijetnje i uvrede ratnog zločinca i zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja upućene predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Petir smatra kako je Šešelju mjesto u zatvoru, a ne u srbijanskoj skupštini.

Izvor: narod.hr

2 thoughts on “EUROPA: EURO PARLAMENT USVOJIO AMANDMANE MARIJANE PETIR I ZAUSTAVIO NAPREDAK SRBIJE PREMA ULASKU U EU, DOK TA ZEMLJA NE ISPOŠTUJE MANJINSKA PRAVA HRVATA I NE PRESTANE IZIGRAVATI “MALI HAAG”!!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s