KUTINA:NEKAD SIMBOL POLITIČKOG JEDNOUMLJA, NAKON “USKRSNUĆA”DOM PROJEKTU IMENA KOJE SIMBOLIZIRA BUNTOVNIŠTVO, OTPOR SUSTAVU I SLOBODU !

Na slici zgrada “komiteta” u Kutini, danas pred završetkom obnove , a nakon toga dom poduzetničkom inkubatoru (PUNK)

 

Znate li da je modernizam u arhitekturi 50-tih godina u tadašnjoj SR Hrvatskoj i cijeloj bivoj Jugoslaviji bio među zapaženijma u cijelom svijetu. Tadašnja komunistička željela je tijekom 50-tih i 60-tih pokazati svoju moć i snagu, kako kroz industrijalizaciju, tako i arhitekturu, pa su date “slobodne” ruke domaćim arhitektima koji su stvorili urbane cjeline i tisuće objekata , spomenika i javnih zgrada po cijeloj tadašnjoj federalnoj državi, kojima su znali pozavidjeti i oni najveći poput Njemačke, Amerike i drugih.

U Kutini ima , vjerovali, ili ne podosta primjera moderne arhitekture naslate od 50-tih do 70-tih godina prošlog stoljeća, što javnih zgrada, što stambenih , poput nekih stambenih naselja (Brunkovac), a jedan od tih objekata modernističkog u ono doba ščak futurističkog dizajna bio je i “komitet”, zgrada koja je nekada bila utočište komunističke partije, a danas političkim strankama. Nakon desetljeća propadanja, “komitet” je postao ruglo, zgrada u kojoj se urušavaju stropovi, rastu gljive, plave hodnici, raspadaju instalacije. No projekt potpomognut Eu fondovima, upravo ovih dana pred realizacijom, doslovno uzdiže kutinsku “kockicu” ili kako ju još uvijek većina naziva u sjećanje na funkciju iz vremena komunizma komitet iz pepela!

Zgrada će i dalje, barem neko vrijeme u jendom svom djelu imati prastaru funkciju doma političkim partijama, no ono puno važnije mladim poduzetnicima i star up-ovima, kao poduzetnički inkubator “PUNK”!

Simbolično, od nazva koji asocira na političko jednoumlje i nedemokratski režim, nakon uskrsnuća zgrada će imati funkciju objedinju pod nazivom “PUNK”, što je jedan od simbola buntovništva i slobode, borbe protiv mainstreama i sistema! 😉 Ako ništa , a ono zaista simpatično!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s