KUTINA/HRVATSKA: ZA TRI DANA PETROKEMIJA ĆE NAKON POLA STOLJEĆA POSTATI PRIVATNA TVRTKA!?

Petrokemija! “Hraniteljica Kutine”? Ova tvrtka, simbol industrijalizacije kutinskog kraja i Moslavine, nakon pola stoljeća daleko je otišla od titule “hraniteljice”, a već dugo je pacijent koji isisava milijarde kuna iz portfelja poreznih obveznika! Što zbog sustava u toj tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, a koji je hrvatska politika pretvorila u svojevrsni  frankenštajnovski hibrid “socijalističkog-radničkog samoupravljanja” u nekakvom divljem neoliberlano kapitalističkom okruženju!
Petrokemija je godinama služila garniturama domaćih političara za suzbijanje socijalnih nereda u poljoprivrednom sektoru, za osobno bogaćenje kroz angažmane u Uprava te tvrtke, a “brke su omastili” i sindikalni vođe, lokalni političari…te mnogi drugi…
Nakon višegodšnjih pokušaja privatizacije ove goleme tvornice, o kojoj, a što svi šute ovisi i plinski biznis u zemlji, ali i cijene plina kućanstva, jer je Petrokemija najveći pojedinačni potrošać plina u cijeloj državi, a taj energent u slučaju Petrokemije jest zapravo sirovina za proizvodnju, koju dobavljači nikada tako nisu tretirali…dolazi čini se, dan D!
“Kada se dokapitalizacijom dođe do kapitala, država će u konačnici ostati vlasnik ispod 20 posto, kaže Horvat

Telefonska sjednica Vlade održana u ponedjeljak obuhvatila je četiri odluke koje su dijelile Petrokemiju od uspješne dokapitalizacije. HEP je dobio zeleno svjetlo za reprogramiranje duga, država je preuzela 450 milijuna kuna dugova u zamjenu za dionice kutinske industrije te za jednu kunu preuzima i tvrtku Petrokemija Agro Trade.”

Piše između ostalog danas portal “Večernjaka”… i u toj rečenici se nalazi sukus svega, Petrokemija konačno više neće biti u većinskom vlasništvu države! Odlučeno je i o tri dana za kupovinu  preostalih dionica, a najveći vlasnici biti će INA i PPD , što je javnosti već odprije poznato.. “štekala” je samo INA..no i ta epizoda je pri kraju!

U prvoj polovici tekuće godine prihodi Petrokemije pali su za 6%, dok su rashodi kontinuirano rasli te dosegli 1,11 milijardi kuna! Nakanade za emisiju CO2 pojačale su gubitak sa 64 milijuna kuna, a rast cijene plina dodao je na gomilu dugova još 60 milijuna!

Međunarodne i europske okolnosti na petrokemijskom tržištu trenutno nisu previše povoljne, pa se ne može očekivati pozitivni skok i ubrzani rast odmah nakon privatizacije, slažu se  ekonomski stručnjaci na ovom polju, no cijela priča ima drugu stranu. Naime nakon dužeg niza godina, buduće stanje u Petrokemiji nakon privatizcije, kao n eventualni dugovi i dubioze, više neće morati plaćati građani kao što je to bio slučaj dugi niz godina, bolje rečeno desetljeća…

Perokemija je pak s druge strane tvrtka kakvih u zemlji nije ostalo puno..dapače ovo je jedini takav primjer, ova tvornic ane samo da je usko vezana uz poljoprivrednu proizvodnju u zemlji, već je i poznati izvnoznik, a u portfelju svoje imovne ima i luku Šibenik, te je jedan od značajnijih poslovnih partnera luke Vukovar.. s druge strane značajno sudjeluje u transportu roba, što kroz željeznicu, što cestovni promet. Dakle Petrokemija je jedan od posljednjih velikih industrijskih sustava u Republici Hrvatskoj!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s