KUTINA: KRAĐE DRVETA POSTALE PRAKTIČKI PRIRODNA POJAVA U MOSLAVINI…

 

Jedno od češćih krivičnih djela, odnosno zakonskih prekršaja u policijskim bilježnicama i kod nas je krađa drva! Ogrijevno drvo se krade na području cijele Moslavine, posebice Moslavačke gore, nemilice, svakodnevno. Opće poznata pojava uglavnom ima i opće poznate aktere, lokalce, mještane , a ima i onih organiziranih koji imaju “štelu”, surađuju potajice s odgovornim osobama, , može se čuti u svakom našem selu!
 
Uz ovu pojavu, kojoj neki pribjegavaju u manjoj mjeri pritisnuti oskudicom, nedostatkom novca i sve skupljim ogrijevnim drvetom, tu je u druga kategorija “drvokradica”. Radi se o osobama koje u samostalnom aranžmanu, ili skupini drvo kradu iz državnih, ali i privatnih šuma, te ga preprodaju..
 
Uz opisane načine krađe ogrijevnog drveta, dolazimo i do devastacijske sječe koju provode vanjski izvođači Hrvatskih šuma, javne tvrtke koja je do neprepoznatljivosti uništila krajolik Moslavačke gore, Regionalnog parka prirode! Sve se ovo događa pred očima građana, posebice mještana sjevernih kutinskih naselja, godinama.. bez ikakve kontrole.
 
Za sitne krađe i preprodaje drveta i neovlaštenu sječu ponekad se osude “sitne ribe”, recidivista ima koliko želite, no za rabote uništenja cijelog jednog eko sustava i nemilosrdne sječe koje se događaju pod paskom državne tvrtke, nema ni kazne, ni kontrole , ni zakona!
 
Mnogi kažu kako je i to jasan znak da pravna država ne funkcionira, ali i da zakon nije jednak za sve.. te smo prepušteni na milost i nemilost onima koji mogu raditi doslovce što žele…

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s