KUTINA: KRAJ “BRŠLJANOVOG DVORCA”, ZGRADA GRADSKE UPRAVE IDE U ENERGETSKU OBNOVU, BILJKA PUZAVICA UKLONJENA SA FASADE…

 

Godinama, bolje rečeno desetljećima je zgradu kutinske gradske uprave, nekada sjedište zajednice općina, obilježavao gusti bršljan koji je prekrivao fasadu. S vremenom, zbog silnih političkih marifetluka , afera i bogaćenja lokalnih političara, ali i odluka koje su donosili kroz razne mandate zgrada je dobila naziv i “Bršljanov dvorac”, a termin se kao sarkastični pridjev kojim se označava sjedište lokalne političke moći često koristi.

Zgrada je kao takva skupa s bršljanom postala i jedna od prepoznatljivih, zaštitnih znakova Kutine, međutim tome je došao kraj, barem vizuelnom izgledu zgrade. Naime ovih dana se pristupilo skidanju bršljana sa fasade zgarde koju očekuje skora energentska obnova u okviru velikog projekta financiranog većim dijelom iz sredstava EU fodnova, a kojima je cilj škole, vrtiće i ostale javne zgrade dovesti u stanje manje potrošnje energenata.

Skidanjem bršljana pred kutinčanima je osvanula ružna , siva i bezlična zgrada, koju krasi tek ulaz s balkonom i stupovima na pročelju. Takvom je pamte mnogi kutinčani srednjih godina tijekom kasnih 60-tih i 70-tih godina. Naravno ovo stanje potrajati će samo do početka radova, no zgrada više neće imati posve slučajno, prirodno obilježje, samonikli bršljan koji joj je na neki način davao identitet. Bršlaj je međutim ujedno i parazit i otrovna biljka, pa mnogi znaju kazati kako na jedan isto tako posev slučaj način simoblizira današnju politiku u zemlji i lokalnim jedinicama samouprave, misleći se tu prije svega na nikada iskorjenjenu pojavu korupcije i nepotizma.

Bilo kako bilo bršljanu je nakon svih tih desetljeća došao kraj, a moguće je , barem se neki nadaju da će ova promjena ujedno označiti i početak dubljih promjena u društvu nabolje, jer Kutina kao i Hrvatska mogu daleko bolje, no s političkim establišmentima okrenutima samima sebi i osobnim interesima, napretka u onom obimu koji priželjkujemo još nema… U Kutini sada nema ni bršljana…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s