KUTINA: OPET SMEĆE U ŠUMAMA I PRIRODI, I HRVATSKE ŠUME UKAZUJU NA PROBLEM, A USKORO ĆE “ŠUMARIJA” KRENUTI S POSTAVLJANJEM ZNAKOVA ZABRANE ODLAGANJA SMEĆA!!!!

OPET SE POVEĆAVA BROJ DIVLJIH DEPONIJA I “OBIČAJ” BACANJA SMEĆA U ŠUME I PRIRODU OD STRANE NESAVJESNIH GRAĐANA. OVOG PROBLEMA SVJESNI SU I U HRVATSKIM PUMAMA, TE NAJAVLJUJU POSTAVLJANJE TABLI ZABRANE BACANJA SMEĆA, NO I POJAČANE AKTIVNOSTI KAKO BI SE SUZBILE OVAKVE POJAVE…
 
 
Na žalost “divlje deponije” odnosno bacanje smeća u prirodu, a tako i šume, problem je s kojim se naše društvo nosi desetljećima. Mada su naše šume i priroda općenito posljednjih godina mnogo čišće no ranije, ovaj problem nije nestao, a u posljednje vrijeme se bacanje smeća u prirodu opet pojačalo i ovakve pojave uzele su maha.
 
U Kutini se mnogi pravdaju kako se pojava sve više smeća odbačenog u šume i pridoru , može obrazložiti znanto povećanim cijenama odvoza komunalnog otpada, no ova primjedba ne stoji. Bacanje smeća u šumu prije svega je odraz nesavjesnosti onoga tko točini, a time se ništa i ne štedi, već radi mnogostruka šteta. Odvesti se nekoliko km kako bi se otpad ilegalno bacio u šumu nipošto nije “jeftinija” varijatna od recimo odvoženja smeća na deponiju, ili malo strpljenja da nadležne službe uklone, odnosno odvezu smeće.
 
Mada su predviđene i zakonske kazne za nelagalno odlaganje otpada, tek maleni broj počinitelja biva kažnjen. S problemom bacanja smeća u prirodu suočavaju se i u Hrvatskih šumama. Doznajemo kako će nadležni s područja kutinske “šumarije” uskoro krenuti s postavljanjem ploča s upozorenjima o zabrani bacanja smeća u šume i prirodu, a sami djelatnici Hrvatskih šuma pažljivije će i češće motriti šumska područja kod obavaljanja posla, kako bi se preduhitrili, ili kaznili nesvijesni građani.
 
Mada su šumari nerijekto vezani uz priče o sječama šuma, dolaze nam i podaci o sustavnom pošumljavanju, kako područja uz Lonjsko Polje , tako i prigorskim terenima uz i na Moslavačkoj gori. Šumari, ali i rekreativci, poljoprivrednici i šumoposjednici sami kažu, kako se u posljednje vrijeme opet može primjetiti porast ilegalnog odlaganja smeća u prirodi, a izgovor kako su komunalne usluge preskupe, često nema argumenata, budući tvrde mnogi smeće se baca i u šume i područja udaljena kilometrima od najbližeg naselja, za što je potrebno izdvojiti i vrijeme i gorivo i izložiti se zakonskim sankcijama.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s