ŠUMARSKI KUTAK: UZ MONITORNIG BOLESTI ŠUMA I POJAVA ŠTETNIKA U HRVATSKOJ , PA I MOSLAVINI PROBLEM I “MREŽASTA STJENICA” KOJA NAPADA HRAST, ALI I LJUDE!!!

 

MREŽASTA STJENICA NAPADA LIST HRASTA I HRANI SE KLOROFILOM, ZBOG ČEGA NEMA FOTOSINTEZE I DRVEĆE SE SUŠI, ALI NAPADA I LJUDE!!!

Nerijetko građani s podzrenjem i nepovjerenjm komentiraju preventivne sječe šuma zbog zaustavljanja nametnika koji uništavaju šumska prostranstva. No na žalost Šumarija se godinama bori s različitim štetočinama, od kojih su neke vrlo opasne i destruktivne, te se relativno brzo šire. Najpoznatiji su razni potkornjaci. Bolesti drveta , a zatim i štetni kukci izazov su s kojim se šumari nose desetljećima.  Jasen se ubrzano suši uslijed gljivične bolesti nehotično uvezene iz Azije, pitomi kesten već dugo je pritisnut alohtonom biljnom bolesti, a već 10-ak godina dodatno je pod udarom azijske ose šiškarice….

Ipak,  trenutno je problem broj jedan u Hrvatskoj, širenje ” hrastove mrežaste stjenice” (Corythucha arcuata, koja se na teritoriju Hrvatske pojavila, odnosno zapažena je još 2013-te godine na istoku zemlje, a napada i ljude. Ovaj kukac nametnik hrani se klorofilom, lišće gubi zelenu boju , ne dolazi do fotosinteze i stabla se suše! Protiv ovog nametnika nije još uvijek pronađeno učinkovito zaštitno sredstvo protiv ove štetočine! Uz hrastovu, poznata je i “platanina mrežasta stjenica” koja napada i uništava platane primjerice u Zagrebu , gdje je pristuna i također još nije pronađeno učinkovito sredstvo za njeno suzbijanje!

Kutinska šumarija suočena je i sa sušenjem jasena, Šumarija vrši konstantni mjesečni monitornig  po pitanju svih bolesti šume i pojave štetnika , kako bi se preventivno djelovalo. Ovakve aktivnosti svakodnevica su i prolaze nezapaženo u javnosti. Građani uglavnom pojavu problema zapažaju u svojim privatnim šumama, gdje čine upravo ono za što nerijetko “prigovaraju” Šumariji, ruše oboljela stabla.. Na žalost to je katkada i najbolji način suzbijanja širenja raznih štetnika i bolesti.

Mrežasta stjenica, ova opaka buba za koju se ubrzanotraži učinkovit način suzbijanja, pojavila se i na našem području , nakon nizinskih u prigorskim dijelovima poput primjerice Gojla uz samu Kutinu!

Ova stjenica poput ostalih napada i ljude, ukoliko ih nehotice pokupite, kao i sve stjenice i mrežasta hrastova stjenica ima organe za bodenje i sisanje! Od njenih uboda ostaje crvenilo i otok. Analizom probavnog sustava ovih stjenica dokazana je i pristunost ljudske krvi, mada je riječ o kukcu koji se hrani biljnim sokovima!!!!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s