O VREMENU I VREMENSKIM PROGNOZAMA, APLIKACIJAMA I POSTOTCIMA!

Tek što je Sunce malo prigrijalo i stvorio se dojam pravog ljeta , eto u sam osvit kolovoza, potkraj inače nestabilnog i vremenski hirovitog srpnja, vrijeme je počelo biti važna tema kavica, okupljanja i slično.

Nekada smo “prognozirali” vrijeme prateći znake u prirodi, kroz vlagu u zraku koja se osjećala kao “sparina”, niski let dosadnih muha..ali i lovaca na njih, lastavica i mnoge druge znakove eventualne promjene vremena.

Danas međutim bezbrojne aplikacije vezano uz najdetaljnije vremenske prognoze, od brzine vjetra, postotka mogućnosti oborina i slično postale su nam sastavni dio života.

Koliko su točne i precizne prognoze? Relativno su učinkovite, budući su izvor satetlitske snimke meteo-satelita , te prikupljanje mase podataka u realnom vremenu, no sve hirovitije vrijeme i te prognoze čini “ranjivim”. Ponekad treba znati, da je lokalne kratkotrajne nevere, pljuskove, pa i oluje tijekom ljeta gotovo nemoguće precizno predvidjeti!

Svatko je doživo barem nekoliko puta u životu da kiša pada praktički u jednom dijelu njegova naselja, a u drugom ne..kao i kratkotrajne oluje koje su poharale susjedno selo, a vaše ne, ili obrnuto.

Stoga , uvijek kada se ide u prirodu, na ljetovanje, osim velikih vremenskih poremećaja koja obuhvaćaju veće prostore, zanemarite gledanje u aplikacije i izračunavanje postoka vjerojatnosti oborina iz sata u sat, ili minutu u minut.. jednostavno se pripremite i za loše i dobro vrijeme i to je to..

Eto nam primjera jutrošnjeg ljetnog pljuska, koji su neke prognoze u zadnji čaš predvidjele, a neke potpuno “fulale”. Bilo kako bilo srednjoročne prognoze za sada predviđaju poprilično vruće ljetne dane do sredine kolovoza , a moguće i duže..uz naravno vjerojatnost lokalnih kratkotrajnih ljetnih oluja.

Provjerili smo nekoliko najpopularnijih aplikacija za vremenske prognoze.

AccuWeather, tako prognozira stabilno i vruće vrijeme, uz izuzetak mogućeg kratkotrajnog poremećaja i pokojeg pljuska 4. i 8. kolovoza, do 15. kolovoza do kada seže njihova srednjoročna prognoza, toplo u prosijeku oko 29 do 30 C uz relativno tople noći od 16 C pa do 19-20 C!

Jedna od popularnijih aplikacija za pametne telefone u ovom trenutku “slaže” se s AccuWetaherom, oko mogućih oborina 4. kolovoza, međutim nadalje prognozira vruće i stabilno vrijeme uz toplinski udar od 10. do 14. kolovoza!

Jedna od po mnogima najpouzdanijih vremenskih prgonoza ona Norveška YR.no, također ističe 4. kolovoz kao nestabilan dan s oborinama, a njihova “long term” prognoza obećava stabilno vrijeme do 10. kolovoza, budući njihova srednjoročna prognoza obuhvaća svega nešto više od tjedan dana unaprijed, no uz izuzetak toplinskog udara i temperature tijekom sredine dana ispod 30C , točnije oko 28 C.

Wheater Channel, pak osim 4. kolovoza, prognozira nestabilnije vrijeme i 5, odnosno 6 kolovoza za naše područje, zatim u suotu i nedjelju , no uz mogućnost od svega 30 do 40%!

DHMZ, nema prognozu za kutinsko, već šire zagrebačko područje…

Eto pa vi sada vidite… naravno ovdje su na primjerima vidljiva zaista osebujna odstupanja u prognozama, što potvrđuje nemogućnost precizne prognoze lokalnog vremena na manjem području, a sve prognoze slažu se u potpunosti jedino oko 4. kolovoza, kada sve redom prognoziraju pljuskove i grmljivinska nevremena!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s