KUTINA/ZANIMLJIVOSTI: TROSTRUKO UBOJSTVO U KUTINI 1998. GODINE UŠLO JE U ANALE DOMAĆEG PRAVOSUĐA I POSTALO JEDNA OD NAJVEĆIH KRIMI MISTERIJA…..

U noći 8, na 9. listopada sada već daleke 1998. godine u Kutini se dogodilo nešto uistinu jezivo nalik na nekakav mračni triler više no na stvarnosti jednog hrvatskog gradića. Te noći u kući u ulici A.G. Matoša dogodilo se trostruko ubojstvo koje je zaprepastilo ne samo Kutinu već i cijelu Hrvatsku. Na spavanju je iz vatrenog oružja ubijeno troje ljudi. Ubijena je Ingrid Šipek-Sredarušić (23), te njen suprug Renato (32) i Goran Cvrtek (25). Bračni par je bio vlasnik mijenjačnice , a treći ubijeni njihov zaposlenik.

Svaka žrtva pisali su kasnije mediji ubijena je sa dva metka u glavu. Ovo je ukazivalo na mogućnost da je posrijedi naručeno ubojstvo koje je obavio profesionalac! Činjenica ukoliko je to bilo tako ni danas više od dva desetljeća kansije nije poznato tko je naručitelj.

Dan nakon ubojstva policija je u vinogradu prijatelja uhitila Marka Grgića konduktera Hrvatskih željeznica. Policiji je bio sumnjiv navodi i članak poznatog novinara Darge Hedla, koji se bavio ovim slučajem, jer je poznavao ubijeni bračni par i znao navraćati u kućne posjete, a bratom ubijenog je preprodavao devize. Dan nakon hićenja policija je u hladnjaku Marka grgića pronašla više od 450 tisuća kuna!

No ovoj kriminalističkoj priči ovdje nije kraj! Naprotiv i 23 godine kasnije mnoga su pitanja vezana uz ovaj slučaj ostala nerazjašnjena!

Uz spomenutog Marka Grgića iz Bjelovara uhićen je i kasnije osuđen za ovaj zločin državljanin BiH , Neđo Ajdarić (65), Ajdarić je osuđen na 40 godina zatvora, kao i Grgić. Obojica osuđenih negirali su ikakvu vezu s višestrukim ubojstvom u Kutini.

“U lipnju 2012. godine Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da se sudski postupak mora ponoviti, što je bilo prvi puta da je netko osuđen na najtežu kaznu zatvora u Hrvatskoj izašao na slobodu. Točno osam i pol godina otkako je završio iza rešetaka, odnosno u travnju 2014. godine Grgić je pušten na slobodu iz zatvora u Lepoglavi i u ovom ponovljenom postupku 55-godišnji Bjelovarčanin brani se sa slobode. Slučaj je iz Siska premješten u Veliku Goricu, gdje će Grgić i Ajnarić ponovno imati priliku pokazati da su nepravedno osuđeni i da su dobar dio života ni krivi ni dužni proveli iza rešetaka, dok će Županijsko državno odvjetništvo iz Velike Gorice pokušati dokazati da je činjenični opis iz optužnice kojom ih se tereti istinit.”, piše list i portal “Bjelovarac” 2018.godine , te dodaje;

“Grgić, koji danas živi u Bjelovaru, dan nakon trostrukog ubojstva u Kutini bio je u vinogradu svojih prijatelja i zajedno sa suprugom pomagao u berbi grožđa. Grgić je policiji bio sumnjiv jer je poznavao ubijene supružnike i znao ih je posjećivati, surađivali su u preprodaji deviza, a nakon što ga je policija uhitila sljedećeg dana pregledana je njegova kuća, kao i kuća i pomoćne prostorije njegovih roditelja. A u njihovom starom hladnjaku policija je pronašla 454 .050 kuna!

To je bilo dovoljno policiji da pritvori Grgića i osumnjiči ga za trostruko ubojstvo, a unatoč tome što je tog kobnog dana bio u Banja Luci, njegov alibi nije bio uvjerljiv policiji. Tim više jer je policija navodno imala zabilješku ophodnje koja je njegov automobil u vrijeme kada je počinjeno ubojstvo, uočila u neposrednoj blizini kuće Serdarušića. Zbog nedostatka čvrstih dokaza, Županijski sud u Sisku je još 2000. godine oslobodio Grgića optužbe za trostruko ubojstvo i nakon 20 mjeseci boravka u istražnom zatvoru, 55-godišnjak je bio na slobodi. No, pet godina kasnije Vrhovni sud tu je presudu poništio i vratio slučaj na ponovno suđenje, a Grgić je ponovno završio iza rešetaka.”

U članku Bjelovarca zatim se nastavlja nevjeorjatna priča, koju je također potvrdio i Drago Hedl u svom novinarskom istražživanju ovog slučaja:

Grgić se zbog bolesti ubrzo završio u zatvorskoj bolnici, gdje se i dogodio nevjerojatan, gotovo pa filmski preokret. Grgić je ondje dijelio ćeliju s više osoba, kao i s tada 55-godišnjim Stevom Štulom iz Grubišnog Polja, ali i Banjolučanin Ajdarić. Nakon što se Štula, koji je u zatvoru završio zbog pokušaja ubojstva, vratio u Zatvor u Bjelovaru, ubrzo je policiji prijavio kako ima važna saznanja o trostrukom ubojstvu u Kutini. Slušajući razgovore Grgića i Ajdarića navodno ih je čuo dok su detaljno prepričavali kako su počinili ubojstvo u Kutini. Upravo njegov iskaz bio je jedan od ključnih dokaza da se Grgića i Ajdarića osudi na maksimalne zatvorske kazne u ponovljenom suđenju, unatoč tome što je psihijatrijski vještak Štulu opisao kao osobu s histrionskim poremećajem ličnosti, koja je u invalidsku mirovinu otišla zbog oštećenja sluha.”??

S obziromm da je sud europski sud doslovno dao “pljusku” domaćem pravosuđu zbog niza propusta u ovom slučaju, došlo je do ponovljenog suđenja. Marku Grgiću sudilo se do danas ti puta, a na slobodu je ponovo izašao 2014.te unatoč posljednjoj presudi iz 2005. koja je također glasila kao i prva, 40 godina zatvora. I tada je to privuklo medije i pisao je o njemu tada Jutarnji list , autor je opet bio Drago Hedl, novinar koji je godinama pratio ovaj nevjerojatni slučaj.

Marko Grgić, osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva u Kutini u listopadu 1998., u srijedu, 2. travnja ujutro, točno 8,5 godina nakon početka izdržavanja kazne, napustivši zatvor u Remetincu, sunčano proljetno jutro dočekao je na slobodi. Njegov slučaj ući će u anale hrvatskog pravosuđa. To je prvi put da netko osuđen u Hrvatskoj na najtežu zatvorsku kaznu izlazi na slobodu zahvaljujući presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Da nije bilo te presude, donesene 4. lipnja 2012., Grgić bi još 30-ak godina odležao u Lepoglavi, kaznionici gdje je proveo najveći dio kazne. Ovako, pružena mu je prilika da u obnovljenom postupku dokaže ono na što je upozoravao sve ove godine: da nije kriv za ubojstvo bračnog para Renata Serdarušića (32) i Ingrid Šipek-Serdarušić (23), vlasnikâ mjenjačnice u Kutini, te njihovog zaposlenika Gorana Cvrteka (25). Dogodi li se da u obnovi postupka, na kojem će se braniti sa slobode, u tome uspije, bit će to nevjerojatni obrat, dostojan prvorazredne filmske priče o nevinom čovjeku koji je greškom suda završio na 40-godišnjoj robiji.” piše tada Drago Hedl u članku Jutarnjeg lista u travnju 2014. godine.

Te , 2014-te godine na Bjelovarskom korzu moglo se u šetnji vidjeti Grgića, čovjeka koji je više puta bio osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva u Kutini 1998. godine…. Mnogi su i tada i danas smatrali i smatraju cijeli slučaj misterioznim i nikada potpuno nerazjašnjenim! Tko je naručio ubojstvo, jesu li osuđeni Grgić I Ajdarić zaista ubojice, ili kako su tvrdili obojca, nevini i pogrešno optuženi i osuđeni?? Sud u Stasbourgu, smatrao je kako hrvatsko pravosuđe nije postupalo pravilno, te predsudu poništilo…. odnosno ponovio se postupak..

Otkuda gotovo pola milijuna kuna u hladnjaku Marka Grgića, konduktera HŽ-a??? Na suđenju 2006. godine spominje se cifra od 892 tisuće kuna koje je sud oduzeo osumnjičenima Grgiću i Ajdariću?? Otkuda im taj novac ukoliko nisu kako su godinama tvrdili počnitelji trostrukog ubojstva??? Sudska trakavica , ponavljanje suđenja, europski sud, te nikada potpuno realizirana presuda i 40 godina iza rešetaka ovaj slučaj stavljaju među one koji će ući u analez domaćeg pravosuđa i crne kronike, ali i koji imaju sve elemente filmskog trilera.

2 thoughts on “KUTINA/ZANIMLJIVOSTI: TROSTRUKO UBOJSTVO U KUTINI 1998. GODINE UŠLO JE U ANALE DOMAĆEG PRAVOSUĐA I POSTALO JEDNA OD NAJVEĆIH KRIMI MISTERIJA…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s