PREMINUO JEDAN OD NAJUTJECAJNIJIH GLAZBENIKA NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE, ĐORĐE BALAŠEVIĆ

Preminuo je vojvođanski kantautor i glazbenik Đorđe Balašević. “Panonski mornar” bio je jedan od najutjecajnijih kantautora na području bivše Jugoslavije , a među Hrvatskom publikom imao je stotine tisuća obožavatelja. Umro je od komplikacija upale pluća u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Balašević je jedan od glazbenika s područja Vojvodine , odnosno Srbije koji je stalno nastupao u i u Hrvatskoj kao i mnogim drugim državama bivše jugoslovenske federacije. Posljednji koncert u Hrvatskoj imao je 29. prosinca 2019. godine u Zagrebu.

Poznat je po brojnim hitovima u kojima je osim ljubavi, kao nepresušne teme pjevao i o teškom životu vojvođanskih seljaka , paora, a životni tekstovi o nepravdi, romance o ljubavi i bećarskom životu njegovih likova, tragičnim sudbinama poput onih Vase Ladačkog, metafore o uzaludnosti i tragediji rata, ljudskih sudbina isprepletale su se u Balaševićem pjesmama, zapravo uglazbljenoj poeziji i sa kritičkim osvrtima na društvene okolnosti u Srbiji i šire, a bilo je tu i zabavnih pjesama poput “Citron pesme”, “Imao sam jednog petla” , ili Božo zvani pub, te Al’ se nekad dobro jelo…i druge

Najveće i najprepoznatljivije svevremenske pjesme ovog vojvođanskog vječnog mladića, zapelog negdje u idealu ljeta, zime, sjete i vremena kakva se pamte su svakako “Ne lomite mi bagrenje”, “Balada o vasi Ladačkom”, “Noć kad sam preplivao Dunav”, “Svirajte mi jesen stiže..”, “Ringišpil” i mnoge druge.

Balašević je skladao i pisao pjesme koje su poticale najintimnije kutke ljudske duše, u kojima se pronalazio svatko, bez obzira na prostor i grancie i po tome je uspio zadržati pjesnički i glazbenički jednu romantičnu viziju svijeta gdje su se susretali istok i zapad, gdje je hrana imala najbolji okus i miris, a zla krv bila vruća no igdje na svijetu… gdje su se sukobljavali ideali i ideologije, svjetovi i narodi… ali gdje je bilo i mjesta ljubavi, romantičarskim kicošima, ciganima, vranim konjima, mađarskom štihu vojvođanskih gradova… no i gdje je Vrag uvijek imao odlučujući špil…a unatoč tome gajila se u Balaševićevim tekstovima i porukama i neusahla vjera u dobru stranu ljudi, no i naivna nada u bratsvo i jedinstvo naroda između kojih su odavno granice nadvladale sličnosti..a razlike pokazale kako se neizbježno putuje različitim putevima i povijesnim stazama.

Kako god bilo Đorđe Balašević svakako je jedna od pozitivnih ikona glazbene scene bivše države, a onda i emotivna i sjetna poveznica karaktera i mentaliteta turbulentnog područja koje neki nazivaju Balkanom, neki jugom Europe, dok drugi i danas ne razumiju svu kompleksnost i kletvu dobra i zla nakupljenog u zamršenoj duši naroda koje je Balašević mogao potaknuti da pusti suzu, ali i razbije čašu..odnosno lupi šakom o stol….

Putuj…. Panonski mornaru.. vječne ledine, salaši vranci čekaju….stih..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s