HRVATSKA: NOVI NACIONALNI PLAN SIGURNOSTI U PROMETU VRAĆA 0 PROMILA!!??

Jedna od vodećih tema danas u medijima je i najava novog Nacionalnog plana sigurnosti u cestovnom prometu , odnosno izmjene i nove mjere koje se predlažu. Jedna od njih je ukidanje dopuštenih 0,5 promila alkohola u krvi vozača i uvođenje nulte tolerancije, dakle 0 promila.

Predba bi , prenose svi mediji , mogla početi već ove godine i biti na snazi do 2023. do kada traje sadašnji Nacionalni plan sigurnosti u cestovnom prometu

Novi izmjenjeni plan donosi nakon završenog javnog savjetovanja mnoge značajne promjene i mjere u odnosu na važeći.

Novi plan tako sadrži ukupno 13 područja djelovanja i za svako od njih predložene su nove, strožije mjere. Jedna od mjera uz onu o 0 promila, jest i prijedlog uvođenaj obveze ugrađivanja Alcohol interlock sustava u sva vozila osoba koje su više puta uhvaćene da voze u pijanom stanju.

Tu je smanjenje tolerancije kod prebrze vožnje, tako da bi upitna bila i sadašnja granica od 10% tolenarcije u prekoračenju brzine, sigurnosna razlika danas iznosi 10 km/h pri brzini do 100km/h!

Traže se i načini smanjenja prometnih nesreća kod korištenja mobitela u vožnji, te niz drugih sigurnosnih rješanj, od važnosti pojasa, helikopterske pomoći pri težim nesrećama, ali plan sadrži i monitornig , te zahtjeve za sanaciju “crnih točaka”, odnosno lokacija na kojima se bilježi iznad prosječni broj prometnih nesreća.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s