KUTINA: TAJANSTVENA MOSLAVINA, ZABORAVLJENO NJEMAČKO GROBLJE

ZABORAVLJENO NJEMAČKO GROBLJE Uz “prteni” put koji spaja naselja Selište i Katoličke Čaire na blagim brdima Moslavačke gore, nalazi se skriveno od pogleda obraslo u šumu, šikaru i podalje od naselja Njemačko groblje..točnije njegovi sve manje zamjetni ostaci.

Na mjestu današnjeg naselja Selište u 19 stoljeću bilo je selo naseljeno mahom njemačkim “kolonistima” “Volkdeutcherima”. Vremenom i kroz turbulentna povijesna zbivanja, ratove, migracije, stanovništvo Moslavine promjenilo se kao i mnogo puta ranije, kao što se događa uvijek i sada. Groblje se sve manje posjećivalo i ostalo je praktički zaboravljeno!

Korijeni su posječeni, loze i rođaci izgubljeni….. posljednje počivalište zapalo u zaborav…Što pljačkom spomenika još prije 50 i više godina, što zbog vremena od groblja su ostali tek dva spomenika, nekoliko križeva i rubni nasipi…Na groblju se nalazi i stoljetni hrast jedan od najvećih u ovom dijelu sela uz Moslavačku goru…

U sjenama krošnji, uz staze divljači, miruju kosti zaboravljenih žitelja Moslavine… povijest nam se topi, nestaje i prestaje…praktički uz kućni prag.. zaboravljamo godine iza nas, pričamo priče koje nemaju korijen i temelj… urušavamo se polako i sigurno, poput ovog zaboravjenog počivališta u šumarku omeđenom poljima monokultura….

Ovi ostaci groblja nalaze se ni 6 km zračne linije od centra Kutine..i pouzdano znamo kako danas za ovu lokaciju zna tek zanemariv broj ljudi…

Pitamo se , što rade oni kojima je dužnost iznaći načina zaštiti povijesne lokacije i povijest našega kraja???

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s