KUTINA: PROBLEMI S ODVODNJOM U ULICI I.G. KOVAČIĆA TRAJU DESETLJEĆIMA, GRAĐANI SE NADAJU KAKO ĆE IH “AGLOMERACIJA” KONAČNO RIJEŠITI

foto čitatelja

Koliko su kvalitetna odvodnja oborinskih voda, sustavi kanalizacije i vodovoda važni, imali smo prigode uvjeriti se i u nedjelju kada je i naš kraj pogodilo nevrijeme u kojemu je u vrlo kratkom roku pala velika količina kiše. Nagli prolomi oblaka, ogromne količine vode u kratkom vremenu, događaji su koji se nikada neće moći potpuno izbjeći ako govorimo o mogućim neželjnim posljedicama, no kvalitetnom odvodnjom i rješenjima svakako da.

Ulica Ivana Gorana u Kovačića, odnosno njen donji dio prema Cvjetnoj ulici godinama ima isti problem. Nakon oblinijih kiša sustav jednostavno ne može “progutati” količinu prispjele oborinske voe i dolazi do poplavljivanja dvorišta, kolnih ulaza, podruma i garaža staovnicima ove kutinske ulice.

Konfiguracija terena također “pomaže” nemilim događajima u ovom dijelu Kutine, no i nevjerojatno nerazumni graditeljski zahvati u prošlosti. Sustav oborinskih voda zastario je i trošan, ulica se nalazi u dijelu Kutine koji se stepenasto uzdiže , odnosno doslovno u podnožju brda uz koje su izgrađene čak 4 ulice, a sve završava ulicom Hrvatskih branitelja. Ulica I.G.Kovačića povezana je nogostupom okomito do O.Š.Mate Lovraka.. Neki su građani kako bi spriječili učestalo plavljenje svojih pdoruma i okućnica, čak izgradili i betonske barijere, no tada vodu “preusmjerili” susjedima.

Stanovnici I.G.Kovačića odnosno spornog dijela s velikim nadama i nestrpljenjem čekaju hoće li projekt Agloemracija stići i rješiti barem koliko toliko problem s oborinskim vodama i popraviti dotrajalu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu u tom dijelu Kutine.

Konfiguracija terena, sve češće vremenske anomalije zadaju glavobolje stanovnicima ove ulice. U nedjelju nakon jake kiše osim poplavljenih ulaza, dvorišta i garaža, te podruma, ulicom se širio i neugodan zadah kanalizacije i kažu nam pojedini građani..to je problem s kojim žive već desetljećima.

Aglomeracija nije smao najveći infrastrukturni projekt u 50 godina u Kutini, već jedan od onih od kojih izravnu korist imaju građani i to dugoročno. Proširenje vodovodne i kanalzacijske mreže za svaku je pohvalu, no upravo iz primjera nekih ulica u samom centru Kutine , vidljivo je kako je potreba za rekonstrukcijom psotojećeg sustava i više nego očita!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s