DRUŠTVO: “JUGOSLOVENSKI LEKSIKON” KUTINSKE DRUŠTVENE SCENE “MUZIČKI TOBOGAN”

“MUZIČKI TOBOGAN” Ovako se službeno zvala manifestacija, odnosno koncert jučer održan na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini. Loklani moslavacki list, te prateći paramedij “kutinanfo” N.Blazekoveca, preko “ustiju” odnosno pera nisu ni u ovom slučaju mogli prevaliti ime prvog hrvatskog predsjednika, pa uporno ne žele spomenuti službeni naziv gradskog trga u Kutini, već ga sukladno dosadašnjem medijskom djelovanju nazivaju netočno “Središnji gradski trg”, odnosno “Gradski trg”. No to je tema za nastavk priče o kutinskom posrnulom mediju, odnosno dvojicu koji isti godinama zlorabe u osobne svrhe.

Vratimo se manifestaciji koja nosi naziv “Muzički tobogan”. U Hrvatskom jezku kao što znamo , odnosno duhu hrvatskoga jezika bilo bi logično da se manifestacija zove “Glazbeni tobogan”, no “Muzički tobogan” sigurno ima pozadinu i nije originalni naziv autora manifestacije, odnosno onih koji su odlučivali o nazivu koncerta dva benda od kojih je jedan “Kutinski glazbeni sindikat”. U porive i pozadinu nećemo ulaziti kao ni ideološku ikonografiju koju namjerno, suptilno promovira javnosti već duže vrijeme jedna glazbena skupina , već u izvor termina “Muzički tobogan”.

Muzički tobogan je zapravo izvorno naziv TV emisije , odnosno serijala dječjeg programa tadašnje TV Novi Sad, sastavnice Jugoslovenske radio televizije JRT, koju je osmislio Minja Subota koncem 1979. godine. Prva emisija snimljena je 1980. godine i ukupno je emitirano 18 sezona. U emisiji su sudjelovala djeca iz raznih škola s područja tadašnje AP Vojvodina , ali i širih prostora Srbije i država tadašnje federativne socijalističke Jugoslavije.

Emisija “Muzički tobogan”, kao i autor i voditelj Minja Subota uživali su veliku popularnost diljem tadašnje Jugoslavije i ovo je bila jedna od najpopularnijih dječjih, glazbenih emisija u tadašnjoj državi, odnosno većini saveznih Republika.

U današnje vrijeme Muzički tobogan je među pobornicima “ružičastog pogleda” prema nekadašnjoj državi, jedan od mnogih “pozitivnih” primjera dosega masovne kulture i života u tadašnjoj Jugoslaviji, poput primjerice i drugih “zaštitnih znakova” bivše socijalističke federacije, “patika startas”, radničkih odmarališta, automobila Fićo, serijala “Otpisani”, “Kapelski krijesovi”, “partizanskih filmova”, omladinskih radnih akcija” i sličnih stečevina tadašnjega doba.

Pozitivno u emisiji Muzički tobogan je bila svakako činjenica da je emisija bila u najvećoj mogućoj mjeri zaista lišena ideoloških i partijskih predznaka, te usmjerena prema dječjem glazbenom stvaralaštvu i zajedništvu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s