OSVRT: KLIMA SE MIJENJA, PRIRODA POSTAJE BIJESNA, A DRUŠTVO VIŠE NIJE SLOBODNO…ČOVJEK BI TREBAO “STATI NA LOPTU”….

Gledajući snimke i fotografije nevremena u NJmeačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj…poplave, srušene kuće, potopljene ulice, automobile, svjesni smo sigurno snage prirode. No s druge strane i sreće to živimo u kraju koji velike nepogode uvijek uglavnom mimoiđu, ili ne pogode punom snagom. Moslavina je u svojih zadnjih 100 godina dio Hrvatske u kojemu velike prirodne nedaće nisu potpuino izostale, no tek su bile iznimka koja potvrđuje pravilo..živimo u jednom od najmirnijih mjesta u Europi.

Otiđimo sada malčice do Njemačke i drugih poplavama stradalima zemljama. Nisu samo klimatske promjene urokz ovakvih , kataklizmičkih pojava. Super razvijena infrastruktura izravnala je korita rijeka, pretvorila nekada vijugave riječice u kanale, zemlja je obrađena, izgrađena, nastanjena, sve je uokvireno u urbanu sliku kakvu je stvorio čovjek. Priroda ima svoja pravila, svoje “nesavršenosti”, ali i razloge svega što jest u njoj. Čovjek je zauzdavajući rijeke dobio bujične kanale koji kod ogromnih količina oborina kakve su pogodile Njemačku mogu u par trenutaka razoriti gradove, dobio je klizišta, uništio prirodne brane, štitnike od vjetrova, obuzdao močvare… stvorio umjetan svijet koji nije u skladu s prirodom.

I kod nas treba razumjeti posljedice raznih vremenskih utjecaja za koje često mislimo kako je krivo neodržavanje infrastrukture, ili vremenski ekstremi. No to u puno slučaja nije točno, kriv je prije svega čovjek i njegove aktivnosti, nepridžavanje pravila i sveopća bahatost, ako i nezainteresiranost sustava koji se uglavnom bavi samim sobom , te na koncu koruptivna država.

Bujice , nanosi zemlje na prometnicama, te zatrpani odvodni kanali, nerijetko u našem kraju samo su posljedica činjenice da se građani ne drže pravila zakona, kako prirodnih, tako i državnih.

Polja zasijana i izorana do samih odvodnih kanala, jaka kiša u jednom danu može doslovno nanijeti tone zemlje s jedne parcele i potpuno začepiti kanale uz ceste… praktički odgovorni za takvo stanje nikada nisu odgovarali. Kod eksploatacije drveta građani znaju zatrpati odvodne kanale na putevima i oštetiti šumske ceste, neodržavati vlastite putne kanale, ili ih pregrađivati kojekavim improviziranim mostićima i slično.. sve u svemu sami uzrokuju štete i probleme.

Ciklona koja je pokazala u Njemačkoj i nekoliko susjednih zemalja kako sve doslovno može nestati u trenu , do nedjelje će se nalaziti , vjerujemo u nešto blažem obliku i većim dijelom nad Hrvatskom…od ponedjeljka kreće smirivanje i nakon toga vraća se ljeto… opet smo izbjegli scenario kakav smo vidjeli zapadno od nas.. no pitanje kako i do kada? Priroda se mijenja, svijet je ranjen ljudskim intervencijama u prirodu, koje su dosegle preveliki obim… klima se mijenja….

Živimo ne samo u društvu koje nije slobodno i gdje nas se uskraćuju slobode, već i svijetu nad kojim polako gubimo kontrolu, koju nismo nikada ni smjeli pokušavati na silu imati…i protiv prirodnih pravila…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s