ZANIMLJIVOSTI: I DANAS IMAMO PRAVO “BABLJE” ILI “MIHOLJSKO LJETO”…O ČEMU SE ZAPRAVO RADI?

Danas možemo uživati tijekom dana u ljetnim temperaturama, vedro i vruće vrijeme donijet će popodne temperature i do 31 C, pravo “Bablje ljeto”… Idemo danas malo pojasniti što je kada je i što uopće znači izraz “Bablje ljeto”. Osim navedenoga vrlo toplo, praktički ljetno vrijeme tijekom druge polovice rujna, pa i u listopadu, naziva se još i “Miholjsko ljeto”, po danu Svetog Mihaela koji pada na 29. rujna.

Ne pojavljuje se izraz “bablje ljeto” samo u Hrvatskoj, dapače, izraz bi mogao biti na tragu Babi Leti s češkog, donosno babie leto s ruskog jezika. U Njemačkoj imamo za termin Altweiberssommer! Radi se o o toplom razdoblju nakon klimatskog isteka ljeta u rujnu kada se temperature tijekom dana približe vrijednostima tipičnima za srpanj , ili kolovoz, pa se i tih dana stariji ljudi mogu još malo “ugrijati kosti na suncu”…

Prema nekim tumačenjima, paučina koja je česta u prirodi upravo tijekom rujna i listopada, presijavajući se srebrno na suncu, podsjećala je ljude na sijede vlasti njihovih baka i djedova, stoga je i tu moguć izvor termina “Bablje ljeto”.

Babljim ljetom smatra se i pojava iznimno toplih dana tijekom listopada, odnosno temperaturna inverzija. Termin Indijansko ljeto, moguće su osmislili doseljenici na sjevernoamerički kontinent, ne slažući se s indijancima, pa su toplo vrijeme u hladnijem godišnjem dobu nazivali i “lažnim ljetom”.

Stručnjaci i lingivisti kao korijen naziva najčešće ipak spominju činjenicu kako je upravo rujan, odnosno listopad vrijeme kada imamo u prirodi povećanu količinu paučine kojom mladi pauci jedre kroz zrak, te ljude ta paučina podsjeća na vlasi starih žena. No oko izvora naziva nisu ni svi stručnjaci potpuno složni.

Bilo kako bilo, vrijeme je to suhog, stabilnog, toplog i sunčanog vremena nakon isteka klimatskog, a službeno kalendarskog ljeta. Budući je akutalan i izraz “Miholjsko ljeto”, a spomendan Svetom Mihaelu, pada koncem rujna, nije uvijet svrstati “Bablje ljeto” isključivo u listopad, mada je praksa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s