ONI DOLAZE (PONOVO), SMRDLJIVI MARTINI NAPADAJU :)

Dolaskom hladnijih dana, kreće pošast! “smrdljivi martin” buba koja iznimno ne voli hladnoću, pa ima naviku po svaku cijenu potražiti sklonište u vašoj kući, ili stanu. U Vukovaru ove godine imamo pravu najezdu ovih buba, koje inače jednu listove biljaka i nanose popriličnu štetu .

Smrdljivog martina osim topline u vaš dom privlači i voće! Ove bube osim lišća za poslasticu smatraju i voće , pa ako voće ostavite u ovo doba na stolu, ili otvorenom prostoru, osjetiti će se pozvani na gozbu u toplom ambijentu.

Za čovjeka sam martin nije ni opasan niti može ugristi, kada je u opasnosti ispušta smrad, po kojemu je i dobio pridjev “smrdljivi”! U kuće ulaze , gdje god im se pruži i najmanja prilika, kroz otvorene prozore, zračnjake, pukotine. Privlači ih i svjetlost, pa ukoliko imate otvorene prozore, bez zavjese, ili neke druge preprke evo taj čas i martina…

Kućni pripravak od kombinacije vruće vode, sapuna, te bijelog octa vrlo im je mrzak, te ukoliko pošpricate mjesta kroz koja ulaze, to ćeih tvrde mnogi odbiti od ulaska.

Smrdljivi martin je inače kukac iz roda zelenih stjenica. Pravi i primarni razlog ulaska u vaše domove ovih buba ipak je toplina. Budući su martini zaista izuzetno osjetljivi na niske temperature, a sredinom studenog padaju u hibernaciju, traže jednostavno tople prostore, gdje bi se mogli skloniti i preživjeti zimu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s