DRUŠTVO: VRIJEME JE SUNČANICA, LAKO DOSTUPNA I UKUSNA GLJIVA…

Počinje vrijeme je sveopćeg lova na “šumsko meso” odnosno gljive, a ljubitelji gljiva i gljivari raštrkati će se  diljem Moslavačkih šuma, livada.. Jedna od najlakše dostupnih gljiva i “najsigurnijih” za branje u ovo vrijeme upravo je “Sunčanica”, gljiva koju je teško ne primjetiti, a ove su godine  vremenski uvjeti upravo takvi kakvi pogoduju rastu sunčanica.

Sunačnica nije u istom rangu s vrganjom, ali je itekako popularna..i prije svega ukusna.

Sunčanica je najbolja svježe ubrana i pohana, a može se i zamrznuti. Dobre su jednostavno pripremljene na tavi s malo maslinova ulja i češnjaka, ali i  kao burgeri…  Sunčanica se može usitniti i pomješati sa začinima , lukom, jajima i krušnim mrvicama, te napraviti odličan i ukusan bezmesni burger.

Meso sunčanice je bijelo, ugodna mirisa i blaga okusa, u stručku tvrdo i žilavo.
Sunčanica je jedna on najpoznatijih jestivih gljiva, raste najčešće u bjelogoričnim šumama, po rubovima šuma, po livadama uglavnom u jesen, ali može rasti i tijekom ljeta.
Najpoznatija vrst sunčanice je velika sunčanica, čiji klobuk može narasti u promjeru i do 30 cm..ponekad i više.. Sunčanice su gljive koje spadaju u vrstu pečuraka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s