ZANIMLJIVOSTI, KAKAV FB, KAKAV GOOGLE, UPOZNAJTE RUSKE ONLINE GIGANTE, YANDEX I VKONTAKTE!

Jeste li znali da Rusija ima svoje vlastite internetske gigante poput Google i društvene mreže Facebook, koji se itekako dobro nose sa ovim svjetskim online korporacijama?

Najpopularniji pretraživač u Rusiji, ali vrlo poznat i izvan granica te goleme zemlje nije Google, već Yandex. Kako Google ima i mail servis, “gmail” ima ga i Yandex, statistika provedena između 2015 i 2019 godine pokazuje nevjerojatan podatak kako Yandex u ovoj zemlji prednjači ispred Googlea u odnosno do 57% korisnika.

Primjera ruskog odgovora na svjetski poznate računalne divove svakako je i rat društvenih mreža. Naime Rusi imaju svoju inačicu FB-a, koja se zove VKontakte, koji je osmislio mladi filolog, koji je nakon kreiranja ove mreže ubrzo postao milijarder, Pavel Durov.

Vkontakte vrlo je sušeljem sličan FB-u , uz “luđe” mogućnosti kako se predstavlja u marketinškom dijelu.

Još jedan primjer ruske kompanije koja uspijeva nadmašiti svoju utjecajnu inozemnu konkurenciju je društvena mreža VKontakte. Osmislio ju je mladi filolog, koji je ubrzo postao milijarder, Pavel Durov, a pojavila se 2006. godine, godinu dana prije nego što je Facebook lansirao svoju rusku verziju.

VKontakte je dana sugledna društvena mreža koju ne koriste samo Rusi, već ljudi diljem svijeta. Što se tiče korisničkog sučelja i mogućnosti, Vkontakte je vrlo jednostavan za korištenje i pregledniji od FB-a. U samoj Rusiji Facebook nikada nije dosegao popularnost VK-a, štoviše nalazi se tek na 12. mjestu popularnosti društvenih mreža u toj ogromnoj zemlji. Mreža se može koristiti na 68 jezika, od kojih je tu i Hrvatski, a ima nemali broj korisnika i u našoj zemlji.

Ruska društvena mreža Vkontakte još 2012-te godine imala je 118,8 milijuna otvorenih računa! Osnovana je 2006 godine , a sjedište tvrtke je u Sankt Petersburgu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s