ZANIMLJIVOSTI: BUČA/TIKVA/BUNDEVA, KRALJICA JESENI

Jesenski plodovi i jesen, najčešće asociraju na gljive, kesten, ali u u zadnje vrijeme sve više prisutnu buču, , bundevu, odnosno tikvu i ukusna jela od ove jesenske namirnice. Buča je ako niste znali , ova današnja, nastala od divlje buče koja je rasla na području Guatemale i Meksika.

Danas na tržištu imamo na desetke vrsta buča, a odlično uspjevaju u našem podneblju. Buča se uglavnom koristila do prije 40-tak godina, kao stočna hrana, te za proizvodnju ulja, a sjemenke su se i pržile kao grickalica. Danas međutim buča ima nevjerojatno široku primjenu u kulinarstvu i prehrani uopće. Jedna je to od najzdravijih namirnica koje možemo pronaći na našim njivama, ili policama trgovačkih centara!

Buča je biljka nevjerojatno široke primjene, pojedine se vrste mogu peči, od sjemenki se radi iznimno zdravo bučino ulje, od ostataka, stočna hrana, od buče se pripremaju razne vrste slastica, kreme, kolači, bučnice, torte od buče, pa čak i razne savijače, ukusne juhe, može služiti kao prilog mesnim jelima, ili sastavnica bezmesnih jela.

Kao povrće, buča sadrži najkoncentriraniji izvor alfa-linolenske kiseline, omega-3 esencijalne masne kiseline, što je blagotvorno za zdravlje srca! Tikva , ili buča sadrži beta karoten, vitamin C , te cijeli spektar zdravih kiselina i vitamina, k tome kalorična vrijednost je izimno mala!

Tikva dakle, ne samo da slobodno može nositi titulu kraljice jeseni i trpeze, već je i jedna od najzdravijih i najkorisnijih vrsta povrća koju možete zamisliti!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s