ZANIMLJIVOSTI: TKO JE ZAPRAVO SVETI MIHAEL, GENERAL BOŽJE VOJSKE U RATU PROTIV LUCIFEROVIH SILA ZLA….

Tko je zapravo Sv.Mihael/Mihovil, čiji spomendan danas obilježavamo? Sveti Mhael je arknađeo, u Bibliji se spominje ukupno 5 puta. Prema biblijskim izvorima radi se o zapovjedniku nebeske vojske u ratu protiv Lucifera tijekom Nebeskoga rata, zapštitnik je policajaca i vojnika, ali i radiologa.

Mihale je hebrejsko ime i označava “onoga koji je kao Bog”. Najčešći prikaz Mihaela je onaj gdje kopljem baca Sotonu u pakao. Prema biblijskim izvorima, Bog je stvorio anđele kao duhovna bića, svoje glasnike.

Po Svetom pismu postoji devet korova anđela, podjeljenih po hijerahiji, Serafi, Kerubi i Gospodstva, Vlasti, Prijestolja, Sile, Knezovi, Arkanđeli i Anđeli. Mihale spada u kor arkanđela, Sveto pismo spominje trojcu, Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Pod vodstvom Mihaela Nebeska vojska je prema biblijskom tumačenju savladala Lucifera i poslala ga u pakao.

Mihale se posebno štuje u NJemačkoj, ali je i primjerice zaptinik grada Šibenika. Upravo je Mihael jedna od zanimljivjih figura Svetog pisma, ali i tema mnogih priča, a pojavljuje se i u filmskim ostvarenjima. Često se na njega ukazuje kao na nebeskog generala, odlučnog i nemilosrdnog vojskovođu i bitkama protiv Luciferove vojske tame i zla, u rukama drži mač, prikazuje se i s oklopom na tijelu…

Mihael je nasuprot mnogim drugim anđelima iz Svetog pisma, često prikazivan kao oličenje Božje sile, s mnogim ljudskim detaljima, vojnik svjetlosti u borbi protiv tame, duboke simbolike i u pomalo distopijskom okruženju.

Čak su i kipovi Sv. Mihaela fascinantni, prikazuju nebeskog vojnika, često s kopljem u jednoj, a štitom u drugoj ruci, oklopljenog s krilima koja se kreću širiti.

U savkom slučaju radi se o vrlo moćnoj figuri i biću iz Svetog pisma, personifikaciji borbe Boga protiv palog anđela Lucifera, zla i tame, prijemčivog za oko, koji uliva strahopoštovanje i divljenje….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s