SVIJET: GLOBALNO “RUŠENJE” FACEBOOKA, INSTAGRAMA, TE OSTALIH FB-OVIH MREŽA, MOGUĆE JE REZULTAT POGREŠNE KONFIGURACIJE SUSTAVA…

Fatalni pad sustava Facebook, ali i pripadajućih Whatsapp i Instagram, koji se dogodio na cijeloj planeti oko 17 sati, nije tvrde stručnjaci cyber napad. Vjerojatno se radi o grešci prilikom osvježenja sustava, no to je za sada također na razini nagađanja.

Iz tehnološkog diva Fb dolaze informacije kako 2000 njihovih inžinjera rade na utvrđivanju i otklanjanju problema. Stotine milijuna korisnika dijljem svijeta ostali su bez svojih omiljenih mreža, a ne radi čak ni korisnička stranica “zdravlje sustava” , čini se kao da je čitav Facebook jednostanvo “nestao”. Ovakav kvar može biti uzrok nekakve greške u DNS-u, ukoliko je pogrešno konfiguriran sustav, tvrde IT stručnjaci. Za sada se događalo da su teže kvarove i probleme inžinjeri Facebook-a rješavali kroz maksimlano 8 sati, no ovakav događaj još nije viđen, cijeli sustav je jendostavno pao… korisnici ni jednoj od tri aplikacije istoj ne mogu pristupiti ni putem računala, niti mobilnih telefona .

Postoji mogućnost i tehničkog-fizičkog kvara, gdje je moguće da pad jednog sustava , ruši onodnos onemogućava pristup putem drugih serverskih farmi diljem svijeta, Facebook ih naime ima veći broj.

Rušenje sustava nije se dogodilo prvi puta, većih grešaka i problema je bilo je u više navrata zadnje dvije godine, no ovakav slučaj globalnog pada sustava ipak još nismo imali prigode vidjeti.

Cyber napad se za sada isključuje, jer primjerice instagram , facebook i druge aplikacije djeluju kroz odvojene sustave…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s