SVIJET/AKTUALNO: PAD FACEBOOKA, POKAZAO KORISNICIMA, DA OSIM “MREŽE SVIH MREŽA” ZAPRAVO POSTOJE I DRUGI ONLINE “SVJETOVI”

Globalni pad Facebooka i njegovih servisa poput Instagrama, Whatsapp-a, Messengera i drugih, mnoge je ostavio u čudu, jer se radi o padu koji se dogodio globalno, ovih mreža još od 17:40 sati nema na globalnoj mreži. Likuje Twitter, na koji su se preselili mnogi korisnici i gdje se sada odvija krizna komunikacija tehnoloških divova i krajnjih korisnika.

Ova situacija međutim i na lokalnoj razini pokazuje snalažljivost , odnosno razvoj informativnih mreža, Kutinanews je godinama gradio mrežu na web servisu “WordPress”, te su naše informacije i dalje dostupne korisnicima, dok su razne lokalne paramedijske i političke mreže “ispale” zbog djelovanja upravo isključivo preko FB-a. Kutinanews pak odavno ima i aktivno djelovanje upravo putem Twittera, kao “backup” u slučaju događaja poput ovih, ali i kao potencijalni prostor za izravnu razmjenu informacija s korisnicima, te uvezenost s wordpress platformom.

Teško je kazati radi li se o hakerskom napadu na Facebook, no sve ukazuje da to najvjerojatnije nije slučaj, vjerojatno se radi o gadnoj pogrešci prigodom administriranja, izmjena na mreži, ili nekom drugom zahvatu. Simptomatično je i da su SVE facebook-ove platforme diljem svijeta pale u isto vrijeme.

I dok su stručnjaci vezani uz ovaj sektor predviđali oporavak sustava kroz par sati i 7 sati kasnije Fb i njegove platforme nedostupne su, komunikacija je milijuna korisnika preselila se na twitter i druge mreže.

Treba znati da FB nije “mreža svih mreža” i da postoje mnoge otvorenih kodova, no i one u nas manje poznate, tako primjerice ruski Vkontakte, inačica FB-a, bilježi stalni rast korisnika izvan Ruske federacije, a i sami imamo stand by profil na toj mreži.

Današnji događaj donijet će milijunske štete Zuckerbergovom tehnološkom carstvu, a hoće li i koje će biti posljedice osim onih financijskih kada se sustav podigne ostaje nam da vidimo. Gubitak sadržaja i informacija tijekom jendog od rušenja mreže već smo imali prigode gledati.

Treba također znati kako FB prigodom događaja sličnih današnjem, nipošto istim, jer se ovo nije dogodilo ranije u ovakvom obliku krije od javnosti točne uzroke problema, zamagljujući javnost šturim priopćenjima “kako je došlo do kvara tijekom redovitog održavanja” i slično.

Ovdje je posrijedi očito ozbiljnija greška, jer treba znati kako su serveri ovog tehnološkog diva razasuti diljem svijeta, dok primjerice pojedine aplikacije djeluju neovisno jedna od druge, ipak, kod fatalnih pogrešaka pri radu sa serverima i mrežom, može doći do onemogućavanja pristupa ostalima, vjeruje se da se upravo tako nešto danas i dogodilo.

Kada padne jedan…padaju svi..mada to i nije potpuno točno. Facebook ima razrađene planove za slučajeve cyber napada, rušenja sustava i najgorih scenarija…. ipak danas ni jedan nije reagirao do sada.

I informacija o tome kako “2000” inžinjera Facebooka radi na otklanjanju problema govori kako je stvar ozbiljna, na koncu u online biznisu, milijuni se zarađuju brzo, ali još brže i gube… Mediji diljem svijeta izvještaju večeras, kako je od pada sustava u 17 sati do sada Mark Zuckerberg izgubio već oko 7 milijardi dolara, te pao na peto mjesto najbogatijih ljudi….pale su i dionice Fb-a za cca 5%.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s