ZANIMLJIVOSTI: “NIJE VINO , NIJE VODA…” VELIKA PRIČA O TRAUBISODI!

TKO JE IZUMIO OVO PIČE, GDJE SE PROIZVODILO, ŠTO SE DOGODILO, POSTOJI LI JOŠ UVIJEK NEGDJE ? “OTAC” TRAUBISODE BIO JE AUSTRIJSKI PODUZETNIK ŽIDOVSKOG PORIJEKLA ,LENZ MOSER, A PROIZVODILA SE U AUSTRIJI, MAĐARSKOJ I…..HRVATSKOJ (JUGOSLAVIJI)….SAZNAJTE VIŠE;

“Nije vino nije voda” , bio je slogan jednog od najpopularnijih gaziranih, bezalkoholnih pića mladosti mnogih koji su odrastali 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, ne uvjetno u tadašnjoj Jugoslaviji, već i još dvije europske zemlje ! Što je traubisoda? Čije je to pobogu piće? Zbog čega ga nema?? Postoji li još negdje???

Sama riječ “Traubisoda” prevedno s njemačkog u slobodnom prijevodu jest “Sok od grožđa” Traubi to uistinu i jest. Austrijanci tvrde da je to njihov izum, Salamon Berkowitz bio je vlasnik tvrtke Traubi International, koja je polagala pravo na taj famozni napitak! U Hrvatskoj je Salamon, nakon raspada Jugoslavije sudjelovao u privatizaciji tvrtke “Dalmacijavino”, a traubisodu je proizvodio i u Mađarskoj.

No za Berkowitzem se još početkom 2000-tih vukao povelik broj repova raznih istraga, tužbi, optužnica i medijskih negativnih tekstova.

Kasnije je Berkowitz na žalost ljubitelja ovog pića ugasio tvrtku “Traubi Hungaria” u susjednoj nam državi. Inače spotiče mu se da tvrtka nije imala valjanu licencu za ovo piče koja je zapravo bilo u vlasništvu austrijske tvrtke “Waldquelle” koja je djelovala za cijelu Europu.

U Hrvatskoj je piće jedno vrijeme proizvodila tvrtka “Trento-promet” iz Ivandola, a pakiranja od 2l mogli smo vidjeti recimo na policama Konzuma.. međutim i to je prošlost.

Verziju ovog soka proizvodio je i PPK Kutijevo davnih 70-tih godina, odnosno od 1975, kada se na tadašnjoj Tv Zagreb pojavila i prva poznata reklama za ovo piće. Licencu je dala austrijska tvrtka Lenz Moser, a licenca je sklopljena na određeno vrijeme. Tako je tadašnji PPK doveo silno fino piće na naše prostore.

Traubisoda je požnjela nevjerojatan uspjeh na našem tržištu i svrstala se po popularnosti odmah iza svjetske Coca Cole i Pesija, odnosno domaćih Nare i Pipija 😉

Nakon tri godine licenca je prodana i tvrtki Istravino iz Rijeke, ali i s PIK Takovo iz Srbije. Nakon smrti vlasnika licence Lenza Mosera, ugovori o licenci su sklapani s njegovim sinom .

Izvorno ovaj proizvod dakle prizvodio se u tri zemlje, nakon 90-tih, Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj, a prije 90-tih u Jugoslaviji, točnije SR HRvatskoj i SR Srbiji.

Dakle da razriješimo misteriju, službeno ovo sjajno piće izumio je izvorno austrijski židov Lenz Moser 1954. godine. Nakon toga licencu su dobili Mađari, gdje je to postalo ultra popularno piće, jer je u to vrijeme traubisoda ujedno bila i prvo domaće, mađarsko gazirano piće u toj zemlji ! Jedno vrijeme Traubisoda se u Mađarskoj proizvodila na čak tri lokacije, u Kunjabi, Cszanju i Debrecenu!

80-tih Traubisodi pada popularnost zbog širenja Coca-Cole na tržišta istočne Europe. Tvrtka sina pokojnog Lenza Mosera bankrotirala je 1995. godine i od tada kreću pravne zavrzlame oko zaštitnog znaka, raznih prava i licenci, a pravna bitka je potrajala čak 20 godina!

Za sve one ljubitelje Traubisode, izvrsni napitak više nije dostupan na našem tržištu, no postoje slična pića čak i istog naziva na području Austrije, a navodno i Mađarske.


 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s