MOSLAVINA: RIJEČICA KUTINICA, OD IZVORA PREMA UŠĆU…

Od padine podno vrha Moslavačke gore, preko klanaca , kamenih gromada granita, mekih ploča vapnenca, preko kaskada, kroz tepih teg otpalog lišća, vijuga riječica Kutinica do podnožja gore.

Pa onda uskim koritom, pored nekadašnjih mlinova , vodenica , kroz Krajišku Kutinicu, pa širom dolinom i širim koritom, kroz zelene krajeve Katoličkih Čaira, pored polja i livada, do Kutinske Slatine, gdje se ravna i teče uz kuće prolazi ispod mosta na magistrali za Mađarsku, a onda do nekadašnjeg “Šlajsa” ulazi u Kutinu…

I tu polako ide svojim putem sve do starog ciglenoga mosta, betoniranim koritom i dalje kroz “sunčanu Radićevu”, da bi na koncu stigla na odredište i pridružila se u Lonjskom polju kao pritoka kanala Trebež.

Rijeka Kutinica nekada daleko vijugavija, dom bijelkama, klenovima i “cverglima”, riječnom raku, te mnogim drugim vrstama, danas je tek tužna sjena .. no ipak teče, a ukoliko se obistini projekt akumulacije Polojac, te revitalizacija korita, sigurni smo da će se život vratiti i u donji tok našeg starog potoka.

Jesen je idealno vrijeme za istraživanje Moslavačke gore, pa tako i put od izvora Kutinice i praćenje njenog živopisnog gornjeg dijela toka , kroz pitoreskni Moslavački kraj…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s