POLITIČKA ANALIZA: HSLS U KUTINI DANAS GOTOVO NE POSTOJI, HREBAK ĆE TREBATI UČINITI NEMOGUĆE UKOLIKO ŽELI POSTIĆI “USKRSNUĆE” STRANKE BEZ PODRŠKE DRUGIH POLITIČKIH TABORA….

HSLS U KUTINI TRENUTANO ZAPRAVO NE POSTOJI , A IMENA KOJA ĆE SE POJAVITI NAKON HREBAKOVOG PONOVNOG AKTIVIRANJA OGRANKA, PUNO ĆE TOGA KAZATI U KOME SMJERU ZAPRAVO I S KOJIM KAPACITETOM HSLS MOŽE RAČUNATI I IĆI….

Tema lokalne politikantske privatne Fb stranice N.Blazekovica, “kutinainfo” bliske lokalnom SDP-u, angažirane godinama na destrukciji i destabilizaciji svake vlasti koja nije lijeva, danas je kroz “dijelenje” dijela emisije Tv N1, HSLS u Kutini. Težište priče izrezane iz Hrebakova nastupa na N1, je naravno negativnog karaktera i usmjereno na priču ” o kadroviranju” u sjeni u situaciji dok stranka zapravo ne postoji, odnosno ogranak je raspušten.

No stvari su puno drugačije i puno slojevitije od uobičajenog medijskog jednosmjernog lijevog izvještavanja pojedinih medija, osobito na lokalnoj razini paramedija “kutinainfo”. Evo kako i zašto.

Hrebak je bio gost te emisije , a govorilo se o aktualnoj situaciji u toj stranci, koja je kao što znamo nakon zadnjih događaja raspuštena, a Davor Kljakić bivši predsjednik nije više član stranke. Hrebak kaže kako je pogođen događajem u Kutini, no činjenica jest da je o sukobima i potresima o stranci znao daleko ranije i nije reagirao sve do istupa članice stranke A.Cvrtila u javnosti… tu je članica te stranke u pravu, jer je Hrebak o događajima u stranci saznajemo iz naših izvora bio od strane više osoba upućen i obavješten znatno ranije, još tijekom ljeta ove godine.

HSLS je u Kutini od nekada respektabilne političke stranke danas stranka koja u ovom trenutku realno i bez uvijanja rečeno, NE POSTOJI. “Mlade snage” , odnosno izgradnja potpuno novog kutinskog HSLS-, kako je u emisiji naveo Hrebak, posao je koji zaista nije lak, a vidjeti ćemo i hoće li polučiti rezultate.

Trenutno imamo situaciju , gdje ova stranka tehnički u gradskome vijeću Kutine ima dva vijećnika, plus sada silom prilika kao “nezavisnog” samog Davora Kljakića, bivši predsjednik HSLS-a Kutina izabran prije samo dva mjeseca Robert Krpes, novi je predsjednik G.V. grada Kutine.Podjele u stranci dogodile su se ne jučer, već očito je i prije dužeg vremena.

Kljakić je unutar stranke proizveo otpor “starog” članstva, kojemu se u jednom trenutku pred zadnje unutrastranačke izbore pridružila i gđa. Cvrtila. Pokušaj promjene nije uspio, te je održana skupština koja je odabrala novog predsjednika i vodstvo, isto nije dugo preživjelo.Hrebak sada ima zaista čudnu i nesvakidašnju situaciju u Kutini.

Ustrojem novog HSLS-a u Kutini, što je istaknuo kao cilj, postavlja se naime pitanje, hoće li ta stranka uopće biti u gradskim okvirima “parlamentarna”, budući iz kvote svojih vijećnika nakon zadnjih lokalnih izbora ima tri osobe od kojih jedna više nije član stranke, jedan je vijećnik koji podržava aktualnu većinu, a novi sada također bivši predsjednik je predsjednik G.V.-a??Skreće li Hrebak stranku ulijevo , također se može naslutiti iz njegovog istupa na N 1?

Ukoliko tako nešto jest cilj, tada postoji realna opasnost od poraza takve politike.Licemjerni su i stavovi kutinskoga SDP-a, točnije osobe koja vodi samostalnu , destruktivnu politiku i sama istupa kao čelnica po društvenim mrežama i u javnosti, gdje se potresi u oponentskim političkim strankama doživljavaju kao razlog likovanja, jer se zanemaruje fakt kako se tako nešto itekako događalo samom SDP-u.

Prisjetimo se mandata A.Rudića i SDP-ove koalicije, 2013-2017., gdje je ta stranka smijenila čak i svog čelnika i predsjednika Gradskog vijeća Nikolu Domitrovića usred mandata. Zatim je iz SDP-a usred mandata aktualnog gradonačelnika Z.Babića prebjeglo u BM 365 dvoje vijećnika, Mišljen i Kousek, te se na neki način pridružilo većini u Gradskome vijeću???

Ono što je danas činjenica, je sljedeće, u ovom trenutku, HSLS u Kutini je nakon više od 30 godina postojanja u ovog gradu, praktički pred nestajanjem. Hrebak će trebati uložiti nevjerojatne napore i stvoriti vodstvo kojemu će vjerovati prije svega članstvo, a tek onda i birači kako bi stranka uopće funkcionirala.Suradnja HSLS-a i HDZ-a u Kutini seže od 90-tih godina, treba shvatiti i činjenicu da je u više mandata zapravo HSLS vodio Kutinu, dva mandata Davora Žmegača kao gradonačelnika i mandat Vladimira Rupčića, odnosno Velimire Toth Prosli, kao gradonačelnice.

U zadnjih 10 godina, stranka je od gotovo 1000 aktivnih članova tijekom sredine drugog mandata Davora Žmegača do danas spala na jedva 200 do 300 aktivnih članova i simpatizera, a na državnoj razini je parlamentarna isključivo zbog koalicije s HDZ-ovom većinskom vladom.Prvo istinsko urušavanje stranke dogodilo se nakon eksperimenta neuspješnog pokušaja sudjelovanja u koalicijskoj vlasti SDP-a tijekom premijerskog mandata Ivice Račana.HSLS se u Kutini oduvijek bazirao na glasovima i članstvu vezanom uz čelne ljude stranke, za razliku od SDP-a i HDZ-a.

Promjenama u vrhu, događale su se i turbulencije u stranačkom članstvu i podršci birača. Najbolji je primjer odlazak Davora Žmegača iz aktivne politike, što je pokazalo krucijalnu slabost HSLS-a, odnosno činjenicu kako ova stranka nije poput drugih imala značajan broj svojih birača, već su većinu činili zapravo birači osobe, predsjednika, čelnika i istaknutog čovjeka u stranci!

Odlaskom Kljakića zasigurno će se stranka umanjiti za njegov dio simpatizera, a novi predsjednik , ili predsjednica, morali bi privući kroz svoje liderstvo i osobni karakter nove simpatizere i sljedbenike… u Kutini će to u ovom trenutku biti izuzetno teško, bez odabira snažne osobe koja će svojom karizmom i iznimnim radom u stranci to moći učiniti… treće solucije nema…Eventualno mijenjanje strateškog političkog partnera u ovom trenutku bi HSLS, dovelo do dodatnog rasula, jer je u Kutini biračko tijelo ove stranke mahom desno orijentirano, a stranka je izgrađena 90-tih godina na temelju “proljećara” i nasljeđa suverenističkih ideja protkanih liberalnim ekonomskim stavovima…

Kako god, HSLS se dana snalazi u najtežoj i najgoroj situaciji ikada od svog nastanka u Kutini u osvit stvaranja Hrvatske i pred nestajanjem. Transparentan uzlet, kroz afirmaciju stranke, bez političke podrške iz drugih političkih tabora , što kao političku demagogiju iznosi Hrebak u ovom trenutku je smatramo , ravno nekoj vrsti znanstvene fantastike, osim ukoliko stranku ne povede osoba koja ima karizmu, utjecaj i snagu, poput nekada recimo Davora Žmegača, koji je HSLS doveo do uloge ključne vladajuće stranke u to vrijeme u Kutini, koja je nadzirala čak i većinskog koalicijskog partnera, HDZ!

Idemo na koncu u jednu hipotetsku situaciju, dakle političku spekulaciju, kada bi nekim čudom Hrebak u Kutini iznjedrio dovoljno jakog lidera i stranku posložio s kvalitetnim kadrovima koji MOGU ostvariti širu podršku, a da stranka primjerice skrene lijevo u nekoj budućnosti i kao potencijalni koalicijski partner lokalnog SDP-a, u tom slučaju žrtva bi mogao postati sam SDP, koji je u ovom trenutku zahvaljujući vodstvu J.Molnar, u potpunosti kadrovski podkapacitiran i uništen i koji nema zbog svoje uske i ideološki obojene politike širi bazen iskoristivih kadrova… HSLS ako bi oživio, mogao bi hipotetički govorimo tada postati lider takve koalicije, baš kao što je u više navrata , gotovo 18 godina bio u koalicijama s HDZ-om, osim u zadnja dva mandata… kada je HDZ konačno u Kutini postao politički lider i vodeća stranka glede kontrole političke situacije i moći.

U narednom vremenskom razdoblju vidjeti ćemo što i kako će se razvijati , odnosno što će se događati u kutinskom HSLS-u, a najbitnija će stvar koja će ukazati na to u kom će smjeru Hrebak usmjeriti budući ogranak HSLS-a, kada se on pokrene, kroz vodeće kadrove koje ćemo tada imati prilike upoznati i imena ljudi koji će voditi stranku u Kutini.

Medijsko vijuganje kojekakvih privatnih SDP-u bliskih paramedija poput FB “kutinainfo” koji je primjer medijskog dna s političkom i osobnom pozadinom, iza kojega stoji tek jedna osoba zaposlena u trgovačkom društvu u suvlasništvu Grada Kutine koje zloupotrebljava već godinama , zapravo pokušava odvući priču u smjeru u kojemu vlada nekakva paralelna i virtualna stvarnost…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s