HRVATSKA: NA DANAŠNJI DAN PRIJE 30. GODINA JNA JE VOJNIM ZRAKOPLOVIMA RAKETIRALA ZAGREB I BANSKE DVORE

Na današnji dan 7. listopada 1991. godine zračnim napadom MIG-a tadašnje JNA raketirani su Banski dvori u središtu Zagreba u pokušaju da se likvidira predsjednik Franjo Tuđman i čitav državni vrh. Tom je prigodom jedna osoba i pogonula, no predsjednik i svi dužnosnici ostali su živi.

Ovaj napad posvjedočio je kako srbijanski agresor i domaći, pobunjeni Srbi nemaju nikavu namjeru dopustiti suverenost Hrvatske i da su se odlučili za krvavi agresorski rat.

Dan nakon napada donešena i povjesna odluka hrvatskog Sabora , kada je Hrvatska proglasila neovisnot, taj dan se obilježava kao državni spomendan i praznik.

Zrakoplovi JNA su dan ranije na ispalili 6 raketa od kojih je jedna pogodila izravno zgradu Banskih dvora. Tadašnje srbijansko vodstvo JNA napalo je s najmodernijim borbenim zrakoplovom kojim su u tome trenutku raspolagali MIG 29.

U zgradi su u tom trenutku bili najviši državni dužnosnici , predsjednik Franjo Tuđman, ali i tadašnji predsjednik predsjedništva SFRJ, Stipe Mesić, te premijer tadašnje Jugoslavije Ante Marković!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s