HRVATSKA: NAJEZDA DIVLJIH SVINJA SVE JE VEĆI PROBLEM, KAKO ZA POLJOPRIVREDNIKE, TAKO I SAME LOVCE I SUDIONIKE U PROMETU…

DIVLJIH SVINJA IMA POSVUDA, ULAZE U POLJA, NASELJA, A STIŽU VEĆ I U PREDGRAĐA ZAGREBA, HIPERPRODUKCIJA SVINJA DODOVI DO SVE ČEŠĆIH BLISKIH SUSRETA S VOZILIMA, , LJUDIMA, A ODŠTETNI ZAHTJEVI RASTU.. LOVAČKI SAVEZ UPOZORAVA NA OVU SITUACIJU VEĆ 10 GODINA…

Divlje svinje u Hrvatskoj predstavljaju sve veći problem, kako za poljoprivrednike, tako za promet, ljude, pa i same lovce. Naime broj divljih svinja raste, ima ih posvuda, nanose velike štete usjevima, a nisu rijetke ni prometne nesreće u kojima upravo ove životinje u svojim pohodima preko prometnica sudjeluju. K tome divlje svinje zalaze i u naseljena mjesta, a odrasla divlja svinja nije nimalo bezopasna, dapače može ubiti odraslog čovjeka bez poteškoća!

Kratko zatišje svinjske napasti trajalo je zbog borbe afričke kuge 2020-te godine, kada je izvršen pojačani odstrijel, no svinje se razmnožavaju vrlo brzo i nije trebalo čekati dugo da im se broj opet poveća i dosegne problematične razmjere. Koliko se divlje svinje brzo oporavljaju i povevaju broj svjedoči upravo podatak od lani kada ih je zbog navedne bolesti odstreljeno gotovo 38 tisuća, da bi se ubrzo brojnost vratila na staro…

Hrvatski lovački savez već godinama upozorava na probleme s kojima se i lovci i lovačka društva susreću vezano uz ovu divljač. Lovačka društva plaćaju velike odštete poljoprivrednicima, troše novac na ograde, kontrolu, no sve je to uzalud tvrdi prvi čovjek Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak. Pokušaji odvraćanja životinja i postavljanja prepreka malo znače, jer veprovi mogu biti i teži od 200 kg i ne pokazuju neku pretjeranu brigu za pristunost čovjeka, ili blizinu naselja.

Povodom problema sa divljim svinjama, održan je i niz sastanaka u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, no većina sastanaka nije urodila konkretnim rješenjima.

Dečak traži da se pronađu modaliteti za rješavanje šteta od divljači na način da se divljač proglasi imovinom RH, te rasterete lovačka društva od plaćanja odšteta, odnosno da taj dio preuzme Država. Predlaže da se rješenje pronađe kroz već postojeće lovnogopodarske osnove i mjere koje imaju mnoge države , članice Europske unije.

Dečak u medijima spominje kako 10 godina upozorava na problem koji je danas postao goruć. Naime lovačka društva i lovci općenito nalaze se u velikom problemu, jer divljač, a osobito divlje svinje nalaze se posvuda, prilaze gradovima i naseljima, tako da lovci ne mogu jednostavno uzeti oružje i raspaliti po njima u blizini naselja. Dečak kaže, dviljih svinja ima već i nadomak centra Zagreba.

Novinarski izvještaji potvrđuju često rijei čelnika HLS-a, jer bilježe pojavu divljih svinja u centrima gradova, , dvorištima, kako u kontinentalnoj Hrvatskoj, tako i u primorju i Dalmaciji..

Hiperprodukcija divljih svinja, očito postaje ozbiljan problem koji zahtjeva rješenje. Za odštete poljoprivrednicima za 2021 godinu u proračunu RH osigurano je 60 milijuna kuna, od čega gotovo 45 milijuna odlazi za štete nastale u prometu, odnosno sudarima vozila i divljači na cestama, ostaje svega 15-estak milijuna za odštete poljoprivrednicima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s