OPĆA KULTURA: NAJPOZNATIJI MAĐAR 70-TIH GODINA “GUSTAV”!

Sjećate li animiraog mađarskog serijala Gustav? Ovaj crtić sa svojim temama nije bio namjenjen najmlađima i to nikako, obrađivao je socijalne, društvene , pa na neki način i klasne i političke teme, na jedan sarkastičan i ciničan način. Obrađivale su se i teme svakodnevnog života, dokolice, te psihološka stanja poput pohlepe, dosade, depresije… Gustav u originalu Gustavus, nastao je 1961. u tadašnjoj komunističkoj Mađarskoj, a napravljeno je do 1977. godine više serija kratkih 5 minutnih priča o simpatičnom proćelavom Gustavu, pripadniku srednje građanske klase ( Gustav je radio u uredu velike kompanije, kao običan referent , ili tako nešto).

Gustav je smješten u urbani svijet velegrada, a progone ga uobičajeni problemi, od onih na poslu, do širih društvenih događanja tog vremena čiji je kontekst razumljiv i danas. Gustav je u nekim epizodama, neženja-samac, u drugima pak ima ugojenu ženu i djecu. Ova animirana serija nije se samo prikazivala u Mađarskoj i tadašnjoj SR Hrvatskoj, kako mnogi vjeruju, već u Zapadnoj Europi, budući je bila lišena ideoloških predznaka i bila globalno razumljiva, kako na tadašnjem istoku, tako i zapadu svijeta podjeljenog na komunistički i kapitalistički blok. Bio je to veliki uspjeh Mađarske škole animiranog filma.

Ono što mnogi također ne znaju, Gustav se prikazivao čak i na Novom Zelandu! Još je jedna prednost serijala , jer se u njemu nije koristio jezik.. već zvučni efekti, koji su ponegdje do groteske dovodili sulude situacije u kojima se glavni junak znao naći.

Autori Gustava su Atilla Dargay, Joszef Nepp i Marcell Jankovics, popularnost je njihov crtani junak požnjeo u 70-etak zemalja diljem svijeta, vjerovali, ili ne!

VEGE 😉 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s