SVIJET: VEČEARS ĆE ZEMLJU POGODITI GEOMAGNETSKA OLUJA SNAGE G2, KAO POSLJEDICA SOLARNIH AKTIVNOSTI…

Danas bi Zemlju trebao pogoditi geomagnetska oluja , koja nastaje prilikom jačih solarnih akivnosti na našem Suncu. Astronomi, vjeruju kako upravo ulazimo u 11 -godišnji ciklus povećane sunčeve aktivnosti, a jači geomagnetski izboji kao posljedica sunčevih , solarnih oluja , mogu na Zemlji dovesti do ozbiljnih problema, ovisno o jačini čak i s katastrofalnim posljedicama.

Naime geomagnetne oluje mogu utjecati na elektroničke sklopove i strujne mreže. Znanstvenici tvrde kako bi jaka geomagnetska oluja mogla izzavati kolaps kompletne internetske mreže, a mogu tjecati i na satelitske veze i sustav navigacije.

Srećom tako jake magnetne oluje na Suncu i nisu toliko česte, no povremene solarne oluje koje bismo mogli osjetiti i na Zemlji događaju se češće, poput ove koja danas stiže i do našeg planeta. Moguće posljedice se mogu očekivati kroz eventualne poremećaje u radu električnih mreža, ali i pojačanu pojavu polarne svjetlsoti, koja bi se večeras mogla vidjeti čak i u New Yoru, ali i Sjevernoj Irskoj i dijelu Engleske.

Solarna oluja očekuje se da će do nas doći večeras prema hrvatskom vremenu, no ne očekuju se neke posebne posljeice ovog događaja. Solarna oluja o kojoj govorimo, a koja će večeras pogoditi Zemlju ocjenjena je kategorijom G2, što je prema Nacionalnoj agenciji za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), umjereno jaka solarna oluja.

Najveća do sada službeno zabilježe geomaknetska oluja koja je pogodila Zemlju kao posljedica soalrnih aktivnosti, dogodila se 1859. godine i poznata je kao Carringtonov događaj. Polarna svjetlost tada je zabilježena čak i na mjestima bližima ekvatoru, a bila je sjajnija od sjaja punog Mjeseca.

Tada je ova oluja poremetila čitav sustav telegrafa diljem Europe i Sjeverne Amerike, a da se slična dogodi danas, stručnjaci procjenjuju kako bi izazvala štetu koja bi se zbrajala u bilijunima dolara, piše američki časopis SKY.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s