FELJTON: DIVLJANJE CIJENA I NAJAVA DRAMATIČNOG POSKUPLJENJA ENERGENATA, JOŠ SU JEDAN KORAK BLIŽE OPĆEM KAOSU

Tema divljanja cijena i inflacije poskupljenja proteže se domaćim medijskim prostorima već duže vrijeme, točnije još od ljeta. Obilazeći trgovačke lance kojih i u Kutini ima više no dovoljno, zamjetan je rast cijena i to gotovo svega. Ukoliko se vratimo u razdoblje od pola godina unazad, ili godinu, vidjet ćemo višestruka poskupljanja namirnica koje svako kućanstvo obavezno kupuje , no rast cijena prati nas već godinama.

Sada se polako nazire i veći problem. Skuplje je ulje, povrće, razni artikli široke potrošnje, pekarski proizvodi, gorivo, a cijene građevinskog materijala su doslovno podivljale. Uz sve skuplju hranu, te najave od kojih se većini građana diže kosa na galvi, a to je dramatično poskupljenje energenata, postoji opravdana bojazan i pitanje, kako će građani sve to preživjeti? Hrvatska je na dnu zemalja Eu i šire po tome koliki postotak primanja odlazi na potrošačku košaricu, dakle hranu i ostale potrepštine, a sada će stanje biti još i gore.

Nikada se toliko ljudi nisu zabrinuli kao ovu jesen pred nadolazeću zimu. Najavljeni dramatičan rast cijena plina, mogao bi uzrokovati ozbiljne socijalne probleme. Visoke račune plina mnogi jednostavno od svojih skromnih primanja neće moći platiti, a ugrožene skupine stanovništva , kao i oni u opasnosti od siromaštva doći će do zida. Oni koji imaju redovita prianja, ili ona u okviru statističkog hrvatskog prosjeka, sigurno će smanjiti opću potrošnju zbog povećanog udjela kućnih proračuna koji će odlaziti na energnete, a poslejdično bi mogle rasti i cijene ogrijenvog drveta, no i nezakonitosti, poput krađa drveta i nezakonite sječe.

Prijeti li nam ne samo duga i hladna, već napeta, sumorna i gadna zima puna neizvjesnosti? Pandemijski teror je svijet uvukao je svijet u koloplet kriza, a k tome imali smo i klimatski izuzetno lošu godinu, od kasnih mrazeva, kiša i snijega, do proljetne suše… Umjetno stvorena globalna energentska kriza, te ona koja prijeti Europi, zbog geo političkih igraraja Amerike, prema Rusiji ,razbiti će se na leđima prosječnih građana EU, osobito društveno nestabilnih zemalja, ili korumpiranih društava poput Hrvatskog.

Svijet nije ni izbliza slobodno i optimistično mjesto kao ranijih desetljeća, danas je to poligon ekperimenata na globalnoj razini koji se poigravaju sudbina čitavih naroda i čovjeka općenito. Skupoća kakva god bila do sada nije uzrokovala opće nestašice , na koje smo navikli tijekom života u “idiličnoj Jugoslaviji”, koja je bila idilična tek za neke, odnosno za današnje potomke partijskih elita razasute po političkom i medijskom krugu elita… Za obične građane bilo je to vrijeme nestašica kruha, mlijeka, kave, benzina, struje…

Današnje društvo zadnjih 25 godina na nestašice nije naviklo, a prema nekim prognozama i to bi nas moglo zadesiti. U takvim okolnostima izabrani, odabrani i bogati oept bi imali sve, a većina gotovo pa ništa…

Koliko god smo se rado rastajali od 2020-te , godine koju nećemo pamtiti ni po čemu dobrom, tekuća 2021. premašila je po lošemu prethodnu godinu…. od potresa i razaranja nastalih kao posljedica, do novog ala svjetske krize, a sada i divljanja cijena svega. Nije se na odmet pitati ulazi li naše društvo na svejtskoj razini u novo trusno razdoblje, velikih promjena, sukoba, kriza i ratova? Mnogo je znakova da je tako nešto moguće, od migranstke krize, umjetno proizvedene, do globalnog ljevičarenja EU elita, energetske krize prouzrokovane geopolitičkim sukobima, pa do pandemijskog terora, koji polako poprima obrise zdravstvenog totalitarizma, ukidanja, zakidanja i smanjenja ljudskih sloboda, nametanja ograničenja i vladavine straha!

Podjele su već stvorene i medijski se produbljuju, a skupoća , rast cijena tek još jedno dolijevanje ulja na vatru koju čini se netko namjerno raspiruje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s