HRVATSKA: MINISTAR ĆORIĆ UMIRUJE JAVNOST, ENERGENTI ZA KUĆANSTVA NEĆE POSKUPJETI I OSTAJU NA OVOJ RAZINI DO 1.TRAVNJA 2022…ALI……..

Poskupljenja koja haraju EU i svijetom, itekako su dotakla i Hrvatsku, koja je po standardu daleko ispod mnogih europskih zemalja. Ministar Ćorić danas je u HEP-u smirio situaciju izjavom kako se cijene energenata, prije svega plina i struje za kućanstva neće mijenjati, do 1. travnja ostaju na ovoj razini. Nadodato je “unatoč poskupljenjima u cijeloj europi”.

Čini se da je aktualna Vlada svjesna kako bi dramatično poskupljenje energenata za kućanstva u ovom trenutku dovelo do urušavanja standarda, ali i puno gore situacije, narušilo bi socijalnu ravnotežu i ozbiljno uzdrmalo socijalni mir u zemlji. U Hrvatskoj mnogi žive na tankoj granici između siromaštva i minimalnog standarda koji može zadovoljiti osnovne uvjete života i skok cijena energenata na samom početku sezone grijanja mogao bi dovesti do izuzetno teških problema, pa i političke nestabilnosti.

Budimo za razliku od drugih, pošteni , pa kažimo to onako kako jest. Inače, dramatičan rast cijena energenata diljem EU i svijeta, kao i troškova života, sve više građana EU smatra umjetno stvorenom krizom iza koje se kriju geopolitički utjecaji svjetskih sila i igre, te sukobi SAD-a i Rusije.

Na pitanje snabdjevanja plinom i drugim energentima mnoge su države EU izuzetno osjetljive, a napose motor Unije, Njemačka, najmoćnije gospodarstvo Europe. Interesne sfere svjetskih sila ovdje u svojim sukobima kao kolateralne žrtve prvenstveno imaju Europu, kojoj je ruski plin neophodan, siguran i jeftiniji izbor, što, naravno smeta interesima SAD-a i njenih saveznika. Rusija energenata ima toliko da ih može, a to i čini koristiti ne tek kao energente , već i kao moćno diplomatsko oružje i sredstvo zaštite svojih geopolitičkih i gospodarskih interesa i ciljeva.

U Hrvatskoj bi tako cijene energenata kako kaže ministar Ćorić trebale do travnja ostati na “istoj razini”, no to neće i nije spriječilo trgovce da dramatično povećaju cijene robe na policama. Građani to i bez kojekakvih medija izuzetno dobro znaju, jer primjerice povrće, ulje, slatkiši, mliječni proizvodi, pa i razni proizvodi prerađivačke industrije široke upotrebe, kao i pekarski proizvodi već su u više navrata poskupjeli. Ista je stvar i s gorivom, čija je cijena premašila više od 11 kuna po litri benzinskih derivata, a najavljen je dalji rast cijena.

Svijet je već odavno postao golem sustav spojenih posuda…i malo se toga na globalnoj razini može izuzeti posljedica raznih financijskih i političkih potresa….

Svjetska kriza za koju zasigurno ne možemo kazati je li uzrokovana na prirodan , ili neprirodan način nedvojbeno se produbljava… što će se događati iza 1. travnja sljedeće godine, možemo samo nagađati, no jedno na žalost možemo već sada sa sigurnošću prognozirati, eventualni proljetni rast cijena energenata ukoliko do toga dođe, neće pratiti nikakav ravnomejran rast standarda, značajan rast prihoda, ili golemo povećanje industrijske proizvodnje..pa ni rast BDP-a…. dakle……. Zaključite sami…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s