TAJANSTVENA MOSLAVINA: KOŠUTGRAD I SAMOSTAN VARALJA/POGRACKA

KOŠUTGRAD, JEDAN JE OD SLABIJE ISTRAŽENIH SREDNJOVJEKOVNIH GRADOVA -UTVRDA U MOSLAVAČKOJ GORI.. NA ŽALOST OD NJEGA NIJE PUNO NI OSTALO, TEK RAZVALINE…. EVO I PONEŠTO PODATAKA O OVOM MJESTU, KAO I BLISKOM SAMOSTANU VARALJA….

izvor: Fb heretic podga/šuma garjevica

Košut(a) grad – Samostan Pogracka (Varalja)Nekada je postojala stara župa Vrtlinska (Vertlaisenes) sa starim samostanom Blažene Djevice Marije na koti Pogracka (Kloster Pograc) podno Sokoloveca i Starog Kopčića(brdo).U tim spisima iz samostana imenom Varalja ili (Váralja )(Podgrađe) sto bi bilo da su Franjevci već u ovim prostorima 1460.ih godina.Đuro Čupor, moslavački vlastelin, podigao je franjevcima samostan i crkvu, i to nakon što je dobio odobrenje od pape Pija II. Crkvu su franjevci posvetili Majci Božjoj. Spominju je zapisi iz 1485. i 1492. godine kao proštenišnu crkvu, obdarenu papinskim oprostima. Početkom 16. stoljeća, od 1531. do 1537. godine, poznata su imena četvorice samostanskih starješina, a 1533. je u samostanu bilo sedamnaest franjevacaizvor: https://zupa-klostar-ivanic.hr/povijest-samostana/samostan je pripadao tzv. Ugarskoj vikariji koja je kasnije nazvana Provincijom Presvetog Spasitelja.

Bila je to pokrajinska zajednica strožeg i pastoralnom djelovanju otvorenog tipa; pripadala je skupini tzv. opservantskih pokrajinskih zajednica. Bilo je to u vrijeme kad je većina franjevačkih samostana u središnjem dijelu gornje Hrvatske pripadala pokrajinskoj zajednici Provinciji sv. Marije koja je slijedila blaži način franjevačkog života monastičkog tipa. Ta se je provincija 1517. opredijelila za konventualski način života.Na ovom izvoru jasno se spominje sve o samostanu i kome je podignut u čast najvjerovatnije sv. Ivanu Kapistranskom. a pošto je samostan spao pod tzv. Ostrogon i odjelio se od Bosanske vikarije logično je pošto Mađarska uzima sebi svojeg sveca zastitnika zemlje Blaženu Djevicu Mariju da je taj samostan dobio po tome ime.https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Kapistran

Košutgrad na kartama imenom ne postoji sve kao i Jelengrad do 1654.g kada se sustavno počinju davati imena mjestima ostvarivanjem geodezije (prvi katastar i izmjera) za vrijeme Austrougarske u ovim krajevima. Prva izmjera u sklopu Austro-Ugarske, kojoj su pripadala i područja današnje Republike Hrvatske, izvršena je u vrijeme cara Josipa II u razdoblju od 1785.-1790. godine. Izmjera za katastarske svrhe pokazala je mnoge nedostatke te se pristupilo novoj izmjeri 1817. godine

.http://www.ususfructus.co/…/povijest-geodezije-u…na tim kartama jasno se vidi ime Košut grad i samostan Pogracka koji je opisan goreizvor karte Mapire eu.Košut grad kao samostalan najbolje se počeo istraživati 2012.godine od strane odjela za kopnenu arheologiju, HR restauratorski zavod. koji navodi sljedeće dokaze :Jedini (za sada poznati) spomen Košutgrada potječe iz popisa župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine, u kojem se spominje kapela smještena u podnožju kastruma Košuta (…item capella sub castroCosuchak…) (Buturac 1984: 39). M.Kruhek sintagmu sub castro Cosuchak prevodi “pod gradom Košutom” te ga naziva Košutgrad, unatoč tomu što je međulokalnim stanovništvom rasprostranjen naziv Košuta-grad (Pisk 2007a: 110). Izgradnja Košutgrada može se (prema trenutačno dostupnim podacima) datirati najkasnije u 14.stoljeće, unatoč pretpostavkama o njegovoj ranijoj izgradnji (Kruhek 2002: 111). Kako do sada nisu otkriveni podaci koji bi uputili na činjenicu da je Košutgrad bio obnovljen ili korišten u razdoblju osmanske vlasti, može se pretpostaviti kako je stari grad bio prepušten propadanju sredinom 16. stoljeća.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s