POVIJEST: TRAGEDIJA NA NAJLJEPŠEM KAMENOM VIJADUKTU U HRVATSKOJ 1962.

Jedan od najlješih kamenih vijadukata u Hrvatskoj, svakako je i onaj na ličkoj pruzi nadomak Knina, poznat kao “Čupkovića most” po zaseoku koji se nalazi ispod ovog nevjerojatnog mosta. Još je manje poznato kako je ovaj most bio poprište jedne od čuvenijih željezničkih nesreća u tadašnjoj SR Hrvatskoj.

No vratimo se prvo mostu. Čupkovića most, odnosno vijadukt izgrađen je davne 1925. godine . Koncem drugog svjetskog rata partizani su srušili 4 luka mosta, time su spriječili dovlačenje pomoći njemačkim trupama i ostvarili premoć u Dalmaciji. Iza rata most je obnovljen i ponovo stavljen u promet.

1962. godine na mostu se dogodila velika željeznička nesreća, kada je dio teretne kompozicije vlaka pao s mosta na kuće u naselju Čupković tik do mosta.

Uzrok nesreće smatra se jaka bura . Pri nesreći poginule su 4 osobe, svi zaposlenici tadašnjih željeznica koji su se nalazili u službenom vagonu, jednom od onih koji su pali s mosta u ponor. Bura je taj dan na mjestu nesreće bila orkanska i dosezala je i 150 km/h pri udarima.

Vijadukt Čupkovića most i danas je jedno najljepših zdanja i postignuća mostogradnje s polovice 20-tog stoljeća.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s