OSVRT: CIJENE ENERGENATA NE DIKTIRA TRŽIŠTE, VEĆ UMJETNO STVORENI GEOPOLITIČKI INTERESI I SUKOBI SILA….

Teško je razumnu osobu uvjeriti kako je divljanje cijena nafte, posredno svih energenata, a ond aposredno i životnih namirnica, roba široke potrošnje i svega drugoga nastalo nekim prirodnim putem.. radi se o geopolitičkim igrama koje vode naš svijet u mračno doba već godinama.

Rusija posjeduje resurse plina , nafte ruda i minerala vjerujemo u količinama koje ni njima nisu poznate potpuno, nalazi se dijelom u Europi, dok se SAD nalaze na drugoj obali Atlanskog oceana, tisućama km od Europe. I desetljećima se Europa nalazi kao poligon ekonosmkih i političkih nadmetanja Amerike i Rusije…

No nećemo o tome, već o tome , gdje se u toj priči nalazi Hrvatska. Zemlja u kojoj nacionalni interesi prema mišljenju naroda i logici , nisu bitni ni jednoj hrvatskoj vlasti, ni vladi. Zemlja u kojoj se na policima a trgovina nalaze španjolski paradajz i ostalo povrće, argentinska i čileanska vina, poljski smrznuti krumpir, pivo i vijetnamska riba i rakovi, talijanska tjestenina i umaci, meso iz Danske, Nizozemske, pa sve do Urugvaja, perad iz Mađarske, kunići iz Češke, a sve ostalo je Njemačko! Njemački su telekom, banke, pića, trgovački lanci, TV (RTL)…..

No što je to kod nas u trgovačkim lancima recimo izvorno “američko”??? S kojim se to proizvodima made in USA , susrećete svakodnevno???? Mi se teško možemo sjetiti, osim jefitnih buteljiranih u EU kalifornijskih vina??? “Američki tjedan” koji nude neki trgovački lanci ne donose nam američke proizvode, već one napravljene ciljano u tvornicama u bivšoj istočnoj EU, ili uz malo sreće Njemačkoj , kao “American way product”???

Zbog čega je Europa još od 2. svjetskog rata izarvno pod paskom Američkih interesa i geopolitike sukoba i ravnoteže straha???

Budimo realni, je li nakon pada “željezne zavjese”, ruska politika i vojna sila nastavila približavanje granicama “slobodne Europe”, ili je proamerički NATO savez primicao svoje trupe i zveckao oružjem sve bliže Ruskim granicama i granicama ruske sfere interesa , što čini i danas? Budimo pošteni pa priznajmo.

Europi ruski plin i energenti dostupniji su i jeftiniji od američkih ideja o LNG terminalima, guranju svojih saveznika s bliskog istoka i arapskog poluotoka u “biznis”, te nametanju svojih interesa…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s