SVIJET: SUKOBI NA SJEVERU KOSOVA, TEŠKO OZLIJEĐEN MUŠKARAC, BARIKADE, SUZAVAC, VATRENO ORUŽJE…..

Takozvano “balkansko bure baruta” ne miruje, nakon Crne Gore, permamenti sukobi tinjaju na Kosovu. Nakon višednevnih incidenata na granici sa Srbijom zbog izmjena registarskih tablica kod ulaska u ovu zemlju oszbiljni sukobi danas su se dogodili na sjeveru Kosova, nakon ulaska kosokvske policije u akciji sprečavanja krijumčarenja u srpski dio Kosovske Mitrovice, te još neka mjesta.

Došlo je do žestokih sukoba Srba s kosovskom policijom , jedan je građanina teško ozlijeđen, a ima povrijeđenih policijaca. Srbijnaski predsjednik Aleksandar Vučić već godinama vodi politiku podrivanja sigurnosti okolnih zemalja, a retorika mu je prepoznata kao nova verzija već dobro poznate politike koja je Srbiju dovela do rata u Hrvatskoj, gdje su pokušalli okupirati znatan dio teritorije naše zemlje , zatim krvavog rata u BiH, te na koncu na Kosovu. Srbija je u svim ratovima koje je pokrenula poražena, Hrvatska oslobođena, zaustavljen rat u BiH, a Kosovo je proglašeno neovisnom državnom.

Sukobi koji su danas izbili na sjeveru Kosova naravno dijametralno drugačije se tumače od strane srbijanskih vlasti, koje za sukob optužuju kosovsku policiju i vlasti, dok službeno Kosovo , govori o akciji pokušaja razbijanja krijumčarenja na tom području. Vučiću svakako odgovara stalna nestabilnost Kosova, ali i Crne gore, a nova velikosrpska platforma umotana u krilaticu “Srpski svet”, već je uznemirila duhove na područjima bivše Jugoslavije , a Srbija je upozorena da ne ulazi u igru koju je igrala više puta , a koja je dovela do poraza takve politike uz goleme žrtve i razaranja. EK je pozvala na mir.

Na Kosovu su tijekom sukoba sa srpske strane osvanula već dobro nam znana obilježja, poput barkidana i prepreka na prometnicama, seoskih straža i sličnih pojava koje prethode svakom sukobu podgrijanom službenom politikom Beograda.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s