ZANIMLJIVOSTI: STANOGRADNJA I URBANA GRADNJA U KUTINI, KOLIKO IMAMO ZGRADA I KADA SU SE GRADILE..KAKVO JE STANJE DANAS?

Većina stambenih zgrada u Kutini napravljena je prije osamostaljenja Hrvatske početkom 90-tih godina prošloga stoljeća. Stambeni blokovi u centru grada građeni su u više navrata, koncem 60-tih, zatim tijekom 70-tih, te na koncu 80-tih godina (K4). Posljednja zgrada građena tijekom socijalizma je tzv “kockica” odnosno posljednja u niz “crvenih” , ili K4 zgrada nasuprot dječjeg vrtića “Maslačak”.

Od 90-tih do danas ipak se gradilo. Sigurno najduža izgradnja bila je ona stambene zgrade “Uglovnica”, u ulici Petra Krešimira IV, prema aveniji Vukovar. Zgrada se gradila praktički gotovo 6 godina zbog problema s izvođačima , te propasti tvrtki koje su počele gradnju. Nakon toga nastupilo je zatišje u kutinskoj stanogradnji i novu stambenu zgradu grad nije vidio sve do sredine prve polovice 2000-tih kada su tijekom mandata Davora Žmegača izgrađene dvije nove stambene zgrade iz sustava POS-a.

Nakon toga izgrađene su dvije veće privatne stambene zgrade na današnjem Trgu. dr. Franje Tuđmana.

Od tada do danas ponovo nastupa zatišje u stanogradnji, mada se grade privatni stambeni objekti, a onda u razdoblju od 2019-te do danas krenulo se u ponovnu izgradnju, prvo je izgrađena stambeno poslovna privatna zgrada kod upravne zgrade SELK-a u centru grada, a javna stanogradnja nastavljena je nakon dugi niz godina, početkom izgradnje nove stambene zgrade iz sustava POS na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Prije toga izgrađena je odnosno adaptiran prostor u stambenu zgradu u donjem dijelu Kolodvorske ulice.

Kutina ima izuzetno velik broj stambenih zgrada obzirom na veličinu grada. Od urabnog centra i kvartova K4 , kao i ranijih velikih stambenih zgrada, zgrade za stanovanje izgrađene su i drugim dijelovima Kutine, najranije još 50-tih uz ulicu Hrvatskih branitelja, zatim niz zgrada u ulici I.G.Kovačića, veliko stambeno naselje na Brunkovcu, stambene jedinice u ulici A. Šenoe… stambena zgrada u ulici P.K IV…. Petrokemijsko stambeno naselje u blizini “Samačkog hotela”… Sigurno je najupečatljiviji stambeni blok u Kutini onaj Centar 1 i Centar 2, te kutinski neboder u strogom središtu grada. Stambena zgarda postoji i u Moslavačkoj, odnosno privatni stambeni prostori u Nazorovoj ulici.

Prosječna starost stambenih zgrada u Kutini jest nekih 40-tak godina, ako se uzmu u obzir sve do danas izgrađene. Od početne infrastrukture iz doba industrijalizacije Kutine 60-tih godina , nije sve baš isto kao što neki tvrde. 80-tih godina izgrađena je Robna kuća tadašnja “Slavija”, te Sportski centar, jedno od najvećih javnih zdanja u široj okolici Kutine, praktički do Zagreba. No od 2000-te godine do danas izgrađena su nova gradska tržnica, novi autobusni kolodvor , niz trgovačkih centara, nekoliko spomenutih privatnih zgrada uz one na trgu i najnovije pored trgovačkog centra “Capitol park”, zatim jedna pored nekadašnjeg prekršajnog suda (Šumarije), gdje je druga u izgradnji.

Treba dodati kako su tijekom kasnih 80-tih izgrađene i druge veće javne zgrade koje su promjenile izgled Kutine, poput zgrade banke u centru Kutine, raznih poslovnih centara i drugih poslovnih i kombiniranih zgrada, posebice u Kolodvorskoj ulici, kako njenom prvom, tako i drugom dijelu prema željezničkom kolodvoru. Izgrađena je potpuno nova srednja škola, kutinska Gimnazija Tina Ujevića, te nova zgrada područne škole u Kutinskoj Slatini.

Izgrađeno je i nekoliko velikih objekata u samom centru Kutine u privatnom aranžmanu u Kolodvorskoj ulici, uključujući i privatni ugostiteljsko hotelski smještaj. Stanogradnja u Kutini zadnjih nekoliko desetljeća tako bilježi i značajnu novost u odnosu na razdoblje prije 90-tih godina, ali i prvu dekadu 90-tih, naime izgrađeno je više stambenih zgrada od strane privatnih investitora nego državnih!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s